Internațional

14 state americane ataca legea sanatatii promulgate de Obama

Ziarul de Vrancea
25 mar 2010 580 vizualizări
n la numai citeva minute de la promulgarea legii reformei sistemului de asigurari medicale, statele au atacat constitutionalitatea ei n legea ii obliga pe americani sa incheie o asigurare de sanatate, pentru a nu plati o penalitate anuala

Paisprezece state americane au intentat actiuni in justitie, impotriva legii reformei sistemului de asigurari medicale, la citeva minute dupa promulgarea sa de preºedintele american Barack Obama, apreciind ca legea este anticonstitutionala. "Aceasta actiune in justitie vizeaza sa avertizeze Guvernul federal ca Florida nu va permite ignorarea sau dispretuirea dreptului constitutional al cetatenilor sai, nici suveranitatea statului nostru", a subliniat secretarul Justitiei al acestui stat din sud-estul tarii, Bill McCollum. McCollum, un republican care candideaza in noiembrie pentru postul de guvernator de Florida, contesta in special o dispozitie a legii adoptate duminica in Congres, care ii obliga pe americani sa incheie o asigurare de sanatate, pentru a nu plati o penalitate anuala. Lui i s-au alaturat colegi din alte 12 state: South Carolina, Nebraska, Texas, Utah, Pennsylvania, Washington, North Dakota, South Dakota, Colorado, Alabama, Michigan ºi Louisiana. Virginia a intentat propria sa actiune impotriva legii. "Niciodata in istoria noastra, cetatenii nu au fost fortati de administratia federala sa cumpere un bun sau un serviciu", a observat secretarul Justitiei din Virginia, Ken Cuccinelli.


Casa Alba crede ca va ciºtiga in justitie


In fata acestei provocari, Casa Alba crede ca statul federal va avea ciºtig de cauza in justitie. Potrivit purtatorului sau de cuvint, Robert Gibbs, faptul ca legi importante sint combatute in justitie este un lucru frecvent. Reforma sistemului de asigurari medicale beneficiaza "de precedente anterioare care arata ca este conforma cu Constitutia", a declarat el, luni. Potrivit profesorului de drept Jonathan Siegel, de la Universitatea George Washington, este probabil ca plingerea celor 14 state sa ajunga la Curtea Suprema, pentru ca, in opinia sa, nici un raspuns clar nu tranºeaza problema capacitatii statului federal de a obliga sau nu persoane particulare sa cumpere un anumit bun sau serviciu. "Cred ca legea este constitutionala, dar nu sint sigur de acest lucru in proportie de 100 la suta", a declarat el. Opozantii republicani ai lui Obama au promis continuarea luptei impotriva reformei sistemului de asigurari de sanatate ºi abrogarea ei, in cazul in care ciºtiga alegerile legislative din noiembrie in Camera Reprezentantilor ºi in Senat.

Guvernatorul statului Idaho a semnat saptamina trecuta o lege pentru a contracara orice obligatie creata de statul federal fata de cetatenii statului sau de a subscrie la o asigurare medicala. Potrivit Conferintei nationale a Parlamentelor statelor, alte 34 de state au adoptat sau au prevazut adoptarea de dispozitii similare. Este putin probabil ca aceste legi sa se poata opune reformei, pentru ca, in caz de conflict, legea federala este superioara legislatiei statelor, aminteºte Siegel.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.