Internațional

Germania cedeaza: ajutor pentru Grecia

Ziarul de Vrancea
24 mar 2010 444 vizualizări
Berlinul conditioneaza insa sprijinirea Greciei de implicarea FMI si de aplicarea unor reguli mai stricte în zona euro

Germania a semnalat ieri pentru prima data ca ar putea accepta o propunere pentru acordarea unui sprijin financiar european de ultima instanta Greciei, insa cere implicarea FMI si ca statele din zona euro sa accepte negocierea unor reguli mai stricte privind disciplina bugetara.

Un important oficial german a prezentat conditiile Berlinului pentru un mecanism de sprijin, care va interveni doar in situatia in care Grecia nu se va putea finanta de pe pietele de capital, fiind solicitata si implicarea Fondului Monetar International (FMI) in orice program de asistenta financiara.

"Conditia ajutorului, ca imprumut de ultima instanta, este ca posibilitatile de finantare a Greciei de pe pietele internationale sa fie epuizate. în plus, ar fi necesar ca FMI sa asigure o contributie substantiala", a spus oficialul, adaugind ca nu va fi luata nici o decizie clara privind privind acordarea de sprijin financiar la reuniunea ministrilor de Finante. Diplomati europeni au afirmat ca Franta si Germania lucreaza la o pozitie comuna in cazul Greciei, luind in calcul si un posibil rol al FMI, optiune respinsa pina in prezent de guvernul de la Paris.

"Mesajul Germaniei este foarte clar ca Grecia trebuie sa continue nu numai consolidarea bugetara, dar si sa testeze pietele, iar daca este necesar sa apeleze la FMI. Concluzia este ca Germania va sprijini Grecia doar daca nu functioneaza optiunea FMI", a spus Julian Callow, economist-sef pentru Europa la Barclays Capital.

Franta si Spania au cerut o reuniune speciala a liderilor celor 16 state din zona euro inainte de summit-ul obisnuit de doua zile care incepe miine. Eurogroup, care include ministrii de Finante din zona euro, a mai organizat o singura astfel de intilnire, in momentul de virf al crizei in octombrie 2008.

Ministrul de Finante elen, George Papaconstantinou, a declarat ca se asteapta la un rezultat pozitiv, ca urmare a declaratiilor incurajatoare ale sefilor mai multor institutii europene privind sprijinirea eforturilor Greciei de reducere a deficitului bugetar si a datoriei publice. "în baza acestor declaratii, ne asteptam la un rezultat pozitiv joi. Trebuie sa existe un mecanism politic pentru a asigura stabilitatea zonei euro si pentru a sustine eforturile facute de fiecare stat", a spus el.


Ce risca Merkel si ce risca grecii


Cancelarul german Angela Merkel se confrunta cu o opozitie puternica a populatiei fata de sprijinirea Greciei, inainte de alegerile regionale din mai, care pot influenta majoritatea coalitiei de guvernare in camera superioara a Parlamentului. Merkel a declarat ca reprezentantii statelor europene prezenti la summit nu vor discuta despre un ajutor pentru Grecia.

Grecia trebuie sa refinanteze datorii de 16 miliarde de euro in perioada 20 aprilie - 23 mai si spera ca anuntarea publica a unui mecanism de sprijin din partea Uniunii Europene, dar care nu va fi necesar sa fie activat, va contribui la reducerea costurilor. Criza legata de datoriile statului elen, care ar putea ajunge la 120% din PIB in 2010, si deficitul bugetar, de 12,9% in 2010, au afectat increderea investitorilor in moneda euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.