Internațional

Romănii, cei mai zgirciti donatori de organe in Uniunea Europeana

Ziarul de Vrancea
24 mar 2010 507 vizualizări
Cei mai "darnici" sint spaniolii n in Spania, media donatorilor este de 34 la un milion de locuitori, pe cind in Romania este de doar un donator la un milion de persoane

Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste rata de persoane donatoare de organe la un million de persoane, cu doar un singur om la un milion, in medie, care doneaza organe in fiecare an. Teoretic, in jur de 22 de romani din intreaga populatie a tarii sint donatori de organe in fiecare an, fie in urma accidentelor mortale, fie in cazul donatiilor facute in cadrul familiilor sau rudelor. Datele sint comunicate de Comisia Europeana.

Spania conduce in topul clasamentului european, cu o rata de 34 de donatori la un milion de persoane. Media europeana este de 19 donatori la un milion. Potrivit oficialilor UE, rata de donare variaza atit de mult din cauza diferentelor de organizare a acestor servicii in tarile UE. Spania este lider european in materie de infrastructura si are puse in aplicare de ani buni sisteme prin care pacientii care au nevoie de transplant de organe sint in strinsa legatura cu medici specializati, acestia fiind la rindul lor in strinsa legatura cu spitalele care pot oferi organe disponibile. Comisia Europeana a recomandat de curind guvernelor UE sa se inspire din modelul spaniol.

Germania are o rata de 16/un milion, sub media europeana, Franta are 22/un milion, Irlanda 20/un milion, Austria 21/un milion, iar Grecia 6/un milion. In prezent se aproximeaza ca 12 oameni mor zilnic pe teritoriul UE din cauza lipsei de organe disponibile pentru transplanturi de stricta necesitate. Luna viitoare, Parlamentul European de la Strasbourg va adopta in cadru legislativ o directiva recenta a UE prin care se urmareste impulsionarea activitatii de donare de organe, combaterea traficului ilegal de organe, dar si o mai strinsa colaborare in acest domeniu intre guvernele tarilor membre UE.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.