Internațional

Obama a reusit sa impuna reforma sanatatii

Ziarul de Vrancea
23 mar 2010 558 vizualizări
n un vot istoric acorda asistenta medicala gratuita pentru 32 de milioane de cetateni americani care nu si-au permis pina acum acest lucru

Presedintele american, Barack Obama, a repurtat duminica seara o victorie legislativa majora, prin adoptarea in Camera Reprezentantilor a unei reforme istorice a sistemului de asigurari de sanatate, dupa mai multe luni de negocieri aprinse in Congres. "Am dovedit ca raminem un popor capabil de lucruri mari", a declarat Obama, in noaptea de duminica spre luni, dupa ce reprezentantii tocmai aprobasera cu 219 voturi pentru si 212 impotriva textul adoptat in decembrie de Senat. Obama ar urma sa promulge rapid textul legislativ al reformei aflate in centrul programului sau electoral. "în aceasta seara am depasit povara politicii, in contextul in care toti specialistii afirmau ca acest lucru nu mai era posibil", a subliniat presedintele, surizator, dar sobru, exprimindu-se in direct la televiziune.

în timpul celor aproape zece ore de dezbateri de duminica, cele doua tabere au avut o ultima confruntare. Republicanii si-au reiterat opozitia fata de planul propus de democrati si considerat prea costisitor. Acestia din urma au afirmat ca un "statu quo" nu poate fi acceptabil.

"Avem in fata noastra un proiect de lege pentru a schimba o traiectorie care nu este viabila", a spus liderul majoritatii democrate, Steny Hoyer, evocind costul ridicat al sanatatii in Statele Unite. Presedintele Camerei, Nancy Pelosi, care a fost indelung aplaudata de tabara sa, a salutat "angajamentul de neclintit" al presedintelui Obama pentru cauza reformei. Republicanul Mike Pence, al treilea in ierarhia opozitiei, a afirmat, ironic: "Doar la Washington se poate spune ca se cheltuiesc 1.000 de miliarde, economisindu-se in acelasi timp bani pentru contribuabili".


Deficit mai mic cu o cheltuiala mare


Reforma, care va costa 940 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, ar urma sa reduca deficitul american cu 138 de miliarde de dolari, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului (CBO). Textul prevede o scadere a cheltuielilor programului de asigurari de sanatate pentru persoanele in virsta (Medicare).

în total, textul ar urma sa permita unui numar de 32 de milioane de americani, in prezenti lipsiti de o asigurare medicala, sa beneficieze de ea. Obiectivul este de a garanta o asigurare de sanatate pentru americanii de sub 65 de ani, intr-o proportie de 95 la suta. Textul interzice de asemenea asiguratorilor sa refuze asigurarea persoanelor care s-au imbolnavit anterior.

Era nevoie de o majoritate de 216 voturi pentru ca textul sa fie adoptat. Rezultatul votului era inca incert duminica dupa-amiaza, cind liderii democrati au obtinut sprijinul democratului Bart Stupak, un opozant al avortului, precum si al partizanilor sai. Acest sprijin pretios a aparut in urma unui compromis din partea presedintelui Obama, care s-a angajat sa semneze un decret pentru reafirmarea interzicerii finantarilor federale pentru avorturi. Stupak a fost stigmatizat de fortele de dreapta, un ales republican considerindu-l "ucigas de bebelusi".


Barack Obama, tradat chiar de democrati


Democratii au ezitat mult timp sa voteze pentru o reforma pe care sondajele o aratau nepopulara. în total, 34 dintre ei au votat impotriva proiectului de lege, alaturi de 178 de republicani, din care nici unul nu a votat pentru reforma.

Dupa primul vot, reprezentantii au aprobat o serie de modificari la proiectul din Senat. Aceste "corecturi" pot fi trimise in Senat, care va trebui sa le aprobe in cursul saptaminii. Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a promis ca Senatul va actiona "fara intirziere".

Reuniti la acest sfirsit de saptamina in fata Capitoliului, mai multe sute de opozanti ai reformei au scandat "Kill the bill" (Omoriti proiectul de lege). "Ne vom aminti de asta in noiembrie", au spus ei, facind aluzie la viitoarele alegeri legislative.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.