Internațional

Nemtii nu dau Greciei nici un euro

Ziarul de Vrancea
22 mar 2010 571 vizualizări
"Nu cred ca Grecia are nevoi financiare acute din partea comunitatii europene si prim-ministrul grec imi spune acelasi lucru", sustine cancelarul german Angela Merkel

Grecia nu are nevoie de sprijin financiar, iar liderii europeni nu ar trebui sa faca din ajutorarea Greciei subiectul principal al summitului UE de la sfirsitul acestei saptamini, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. Ea si-a exprimat ingrijorarea ca ar putea aparea turbulente pe pietele financiare prin crearea de "false asteptari" cu privire la acordarea de sprijin financiar. Cancelarul german a reiterat ca Grecia trebuie sa-si rezolve singura problema datoriilor, pentru binele monedei unice. "Nu exista amenintarea cu insolventa", a declarat Merkel. "Nu cred ca Grecia are nevoi financiare acute din partea comunitatii europene si prim-ministrul grec continua sa-mi spuna acelasi lucru", a spus cancelarul german.

Zilele trecute presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut statelor membre UE sa cada de acord asupra unui pachet de ajutor pentru Grecia la summitul de la Bruxelles, dupa ce autoritatile de la Atena au avertizat ca ar putea cere ajutorul Fondului Monetar International, reaminteste Agerpres. Barroso nu a precizat amploarea ajutorului de care ar avea nevoie Grecia, insa surse diplomatice plaseaza cifra in jurul nivelului de 22 miliarde euro. Totusi, guvernul de la Atena nu a cerut ajutor pina acum si spera sa nu aiba nevoie de o interventie externa.

Anterior, prim-ministrul George Papandreou a avertizat ca Grecia nu poate sa-si atinga tintele de deficit daca costurile de finantare ramin la nivelul ridicat inregistrat in prezent si ca ar putea sa solicite ajutorul FMI. în primele doua emisiuni de obligatiuni demarate de la inceputul acestui an, Grecia a reusit sa stringa de pe piata 13 miliarde de euro, insa pentru a atrage investitorii a trebuit sa ofere o rata a dobinzii de peste sase procente. O tara membra a zonei euro care ar apela la FMI ar fi o situatie fara precedent si un caz jenant pentru blocul comunitar.


Comisarul pentru afaceri economice o contrazice pe Merkel


Uniunea Europeana este gata de o interventie rapida pentru a ajuta Grecia, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn intr-un interviu pentru presa germana, facind astfel noi presiuni asupra Germaniei, tara care se opune unui ajutor pentru Atena. "Uniunea Europeana are mijloacele pentru un ajutor rapid si coordonat", a subliniat comisarul european in interviul din Welt am Sonntag.

"Comisia Europeana este gata sa faca o propunere concreta in acest sens. Ajutoarele financiare ar putea avea efect rapid, dar ele sint legate de obligatiile drastice" ale Greciei fata de partenerii sai, a adaugat el.

Comisarul Olli Rehn le-a cerut vineri liderilor UE sa se pronunte daca accepta sau nu mecanismul de ajutor financiar pentru Grecia, ce ar urma sa fie folosit in cazul in care va fi necesar, in pofida opozitiei Germaniei.


Procedura de insolventa pentru tari?


Presedintele Germaniei, Horst Koehler, fost sef al Fondului Monetar International (FMI), propune elaborarea unui "mecanism de insolventa" pentru tarile care nu mai fac fata datoriilor de stat. Oficialul a subliniat ca ideea nu se refera la Grecia. Statul elen se confrunta cu probleme serioase in sistemul finantelor publice, cu un deficit bugetar de peste 12% din PIB si o datorie publica de 120% din PIB. Koehler, care s-a retras in 2004 din functia de director executiv al FMI pentru a prelua presedintia Germaniei, a notat ca exista riscul de "haos" daca o tara devine insolventa, fiind astfel nevoie de predictibilitate in aceasta situatie. Actualmente, procedura se aplica doar companiilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.