Internațional

ONU si SUA, nemultumite de situatia din Orientul Mijlociu

Ziarul de Vrancea
22 mar 2010 531 vizualizări
Secretarul general al Natiunilor Unite a contestat, in Fisia Gaza, blocada israeliana n planul de colonizare a Ierusalimului tensioneaza relatiile dintre Israel si Statele Unite

Blocada israeliana impotriva Fisiei Gaza "provoaca suferinte umane inacceptabile", a afirmat, ieri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, in timpul unei vizite in enclava palestiniana. "Am spus clar si in mod repetat liderilor israelieni ca politica lor de blocada nu este sustenabila si este proasta", a declarat Ban la Khan Younes, in sudul teritoriului. "Ea provoaca suferinte umane inacceptabile populatiei din Gaza. Aceasta politica este de asemenea contraproductiva. îi slabeste pe moderati si, din contra, confera putere extremistilor", a subliniat el.

Fisia Gaza este un teritoriu nisipos ingust si suprapopulat, avind 1,5 milioane de locuitori, din care o proportie de 85 la suta depinde de ajutorul international. Ea se afla sub embargou israelian, de la preluarea controlului de catre miscarea islamista Hamas, in iunie 2007.

Intre timp, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ca politica Guvernului sau in domeniul contructiilor la Ierusalim este "aceeasi ca la Tel-Aviv", reiterindu-si astfel refuzul de a opri colonizarea in Orasul Sfint. El a adaugat ca si-a clarificat pozitia intr-un text scris, transmis secretarului american de Stat, Hillary Clinton. Aceasta ii ceruse explicatii privind un proiect de construire de locuinte intr-un cartier de colonisti evrei din Ierusalimul de Est anexat. Totusi, emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, l-a invitat pe premierul israelian sa se intilneasca, miine, la Washington cu presedintele Barack Obama.

Israelul considera ca Orasul Sfint in ansamblul sau este capitala sa "indivizibila si eterna". Pe de alta parte, palestinienii vor sa transforme Ierusalimul de Est in capitala noului lor stat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.