Internațional

China acuza SUA ca i-au incalcat suveranitatea

Ziarul de Vrancea
15 mar 2010 493 vizualizări
Statele Unite "au incalcat suveranitatea chineza" prin vinzarea de arme catre Taiwan si prin intilnirea dintre presedintele american Barack Obama si Dalai Lama, sustine premierul chinez Wen Jiabao.

"Relatiile chinezo-americane au avut un start bun dupa sosirea la putere" a presedintelui american Barack Obama, a declarat Wen, dar vinzarea de arme catre Taiwan, in ianuarie, si intilnirea din februarie cu Dalai Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani, "au incalcat suveranitatea chineza". Cele doua evenimente au "provocat perturbari grave", a adaugat seful Guvernului, precizind ca "responsabilitatea nu este a partii chineze, ci a partii americane". "Speram ca Statele Unite vor raspunde acestor chestiuni cu toata onestitatea si vor lua initiative concrete pentru imbunatatirea relatiilor" bilaterale, a conchis Wen, fara a preciza a ce masuri se asteapta Beijingul. "Este mai bun dialogul decit confruntarea, cooperarea decit blocarea, parteneriatul decit infruntarea", a declarat premierul chinez, care si-a exprimat anterior opozitia fata de "tentatiile protectioniste" ale partenerilor comerciali ai Chinei. Intrebat de polemica declansata de gigantul american Google, privind retragerea de pe piata chineza, Wen Jiabao s-a eschivat, repetind ca puterea asiatica este intotdeauna deschisa investitiilor straine. "Nu vrem numai sa primim numeroase investitii straine, dar acordam o maree atentie si metodelor de gestiune si tehnologiilor straine", a spus el, admitind, insa. ca Beijingul nu are suficiente contacte cu investitorii straini. In ianuarie, Google s-a declarat depasit de obligatia impusa de Beijing privind autocenzura si si-a exprimat intentia de a renunta la aceasta practica, amenintind chiar ca va reevalua continuarea operatiunilor in China. Aceste declaratii au intervenit dupa ce gigantul american a fost victima unor atacuri informatice masiva provenind din China.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.