Internațional

Iritare in relatiile Turciei cu Suedia dupa recunoasterea genocidului armean

Ziarul de Vrancea
13 mar 2010 488 vizualizări
Ambasadorul Suediei la Ankara, Christer Asp, a fost convocat vineri la Ministerul turc al Afacerilor Externe, unde autoritatile si-au exprimat nemultumirea dupa ce Parlamentul suedez a votat joi o motiune care recunostea genocidul armean din 1915

"I-am exprimat nelinistea noastra", a declarat un diplomat. La iesirea de la discutii, Asp a declarat ca Guvernul sau este de parere ca "trebuie lasata istoricilor sarcina de a se pronunta asupra evenimentelor istorice", adaugind ca Stockholmul doreste mentinerea "relatiilor bune" cu Ankara. Motiunea adoptata de Parlamentul suedez precizeaza ca "Suedia recunoaste genocidul din 1915 impotriva armenilor, asirienilor, sirienilor si caldeenilor si grecilor pontici", adica toate minoritatile crestine care traiau pe teritoriul otoman la vremea respectiva. Ankara a denuntat acest vot si l-a rechemat pe ambasadorul sau de la Stockholm, Zergun Koruturk, pentru consultari. în declaratii publicate vineri de presa turca, Koruturk a denuntat lovitura data prin acest vot "excelentelor" relatii dintre cele doua tari, apreciind ca repararea lor nu va fi usoara. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, si-a anulat o vizita in Suedia prevazuta pentru saptamina viitoare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.