Internațional

O flota de epave vechi de citeva mii de ani a fost descoperita pe fundul Marii Baltice

Ziarul de Vrancea
10 mar 2010 625 vizualizări
Mai multe epave, dintre care unele sint vechi de citeva mii de ani, au fost descoperite pe fundul Marii Baltice, în timpul operatiunilor de amplasare a gazoductului subacvatic ce va lega Rusia de Germania, Northstream, a anuntat Consiliul Patrimoniului din Suedia.

"Am reusit sa identificam epavele a 12 nave, dintre care noua sint foarte vechi", a declarat Peter Norman, consilier al institutiei citate. "Credem ca unele dintre aceste nave dateaza din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, altele din Evul Mediu, iar altele sint vechi de mii de ani", a adaugat Peter Norman. Epavele au fost descoperite la o adincime de peste 100 de metri, in afara apelor teritoriale ale Suediei, insa in zona economica a acestei tari. Datorita temperaturilor joase si concentratiei scazute de oxigen, Marea Baltica este considerata un mediu ideal pentru conservarea epavelor, acestea putind sa ramina intacte timp de mai multe sute sau chiar mii de ani. Din acest motiv, Vasa, celebra corabie de razboi suedeza care s-a scufundat in largul orasului Stockholm in timpul calatoriei inaugurale, in 1628, a putut fi recuperata intacta, dupa ce a stat peste 400 de ani pe fundul marii. Vasa este in prezent una dintre principalele atractii turistice ale capitalei suedeze. în opinia lui Peter Norman, aproximativ 3.000 de epave au fost descoperite si catalogate pe fundul Marii Baltice, insa expertii considera ca exista peste 100.000 de ambarcatiuni in zona.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 12 ore, 21 minute, 29 secunde
Cu siguranta este flota de pescuit oceanic a Marinei Comerciale Romane. Cine a ascuns aceasta flota, stim noi...
, acum 739371 zile, 12 ore, 21 minute, 29 secunde
Ce inteligent te crezi cand faci spirite de genul acesta!Sunt convins ca ai revenit sa vezi daca cineva a reactionat la afirmatia ta de 2 lei .Ce usor trebuie sa repeti ca papagalul manipularea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.