Internațional

Cazurile de discriminare a romănilor, condamnate in Parlamentul European

Ziarul de Vrancea
10 mar 2010 571 vizualizări
Eurodeputatul Corina Cretu a trecut in revista evenimentele in care romănii au fost pusi intr-o lumina nefavorabila, spunind ca sint tot mai frecvente în UE

Eurodeputatul PSD Corina Cretu a condamnat in plenul Parlamentului European cazurile de discriminare a romanilor, afirmind ca acestea sint tot mai des intilnite in state din UE si ca sint incompatibile cu principiile europene, tradind "rezistenta unei regretabile cortine de fier intre cetatenii Uniunii". "Zilele trecute, purtatorul de cuvint al politiei din Copenhaga a facut declaratii cu caracter rasist si xenofob la adresa romanilor, in timp ce presa daneza a etichetat o intreaga natiune pentru infractiunea comisa, se pare, de un emigrant roman", a declarat Corina Cretu. Europarlamentarul roman a mai evocat, in interventia sa, gestul unei fetite romance din Italia, in virsta de 13 ani, care s-a aruncat de la etajul al doilea al casei in care locuia, nemairezistind discriminarii la care era supusa de colegii de scoala. De asemenea, Corina Cretu a amintit ca, recent, in trenuri ale companiei franceze de cai ferate au fost afisate avertismente care sugerau ca romanii sint hoti de bagaje si solicitau clientilor sa semnaleze "toate faptele romanilor" organismului de securitate din cadrul SNCF.

"Orice om care incalca legea trebuie sa plateasca, dar asemenea etichete la adresa unei intregi natiuni sint inacceptabile", a subliniat Corina Cretu, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European dar si vicepresedinta a Comisiei pentru dezvoltare a PE. "Aceste cazuri ilustreaza deteriorarea atmosferei de convietuire interetnica in tari cu traditie democratica. Astfel de manifestari xenofobe sint incompatibile cu principiile ce stau la temelia UE si altereaza grav spiritul comunitar european, tradind rezistenta unei regretabile cortine de fier intre cetatenii Uniunii", a precizat ea.


Politistul danez si-a cerut scuze, dar ministrul roman de Externe a remarcat inmultirea infractiunilor


Ove Dahl, investigator sef al Politiei din Copenhaga, care se ocupa de cazul lui Marian Clita - acuzat ca a ucis o stewardesa - a spus, saptamina trecuta, ca "romanii nu au scrupule" si ca romanii "te-ar omori pentru 100 de coroane". "Problema cea mai mare o reprezinta granitele deschise, prin care sintem napaditi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cersesc si sparg magazinele - totul", a spus Dahl, ale carui declaratii au aparut in cotidianul danez Politiken, fiind apoi preluate atit de presa din Danemarca, cit si de cea din Romania.

Ove Dahl si-a prezentat scuze public, duminica, in prezenta mai multor superiori. El a transmis presei o declaratie in acest sens, preluata integral de cotidianul Politiken. în declaratie, Ove Dahl subliniaza ca nu a dorit sa atribuie unei nationalitati cultura crimei, dar si ca regreta ca s-a referit astfel la romani.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, intr-o discutie cu cititorii Hotnews, ca oficialul danez care a facut declaratii rasiste la adresa romanilor a prezentat scuze, dar a adaugat ca rata infractiunilor comise de cetatenii romani in strainatate "a crescut ingrijorator".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.