Internațional

Rusia in NATO?

Ziarul de Vrancea
9 mar 2010 576 vizualizări
Mai multi experti germani considera ca Rusia ar trebui invitata sa adere la alianta militara occidentala n motivele invocate de autorii propunerii sint securitatea energetica, dezarmarea si controlul armelor, prevenirea proliferarii, rezolvarea problemelor în Iran, Afganistan si conflictul din Orientul Mijlociu

Rusia ar trebui invitata sa adere la NATO, Moscova avind in prezent numeroase interese comune cu Alianta Nord-Atlantica, apreciaza expertii germani in domeniul apararii, Klaus Naumann, Frank Elbe si Ulrich Weisser, citati de cotidianul Der Spiegel. Potrivit expertilor, tara ar avea cu siguranta nevoie de mult timp pentru a indeplini toate conditiile calitatii de membru al organizatiei militare. Dar Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington in 1949, nu prevede nici o clauza care sa impiedice aderarea Rusiei.

Alianta a neglijat Rusia timp indelungat, iar relatia bilaterala nu s-a dezvoltat in spiritul unui parteneriat strategic real, Rusia vazind in NATO mai degraba un adversar, potrivit expertilor. în acelasi timp, tarile NATO au fost din ce in ce mai rezervate, pe parcursul a doua decenii, sa dezvolte relatii de cooperare in politica de securitate cu Rusia, in contrast cu schimbarea pozitiva din 1990, cind liderii NATO au oferit Uniunii Sovietice "mina prieteniei" la un summit organizat la Londra.

Atitudinea fata de Rusia reprezinta o tema asupra careia membrii Aliantei si ai UE sint profund divizati, subliniaza expertii germani. Din motive istorice, noii membri ai NATO isi definesc securitatea ca fiind indreptata impotriva Rusiei, in timp ce Europa Occidentala este de parere ca securitatea poate fi realizata doar cu ajutorul si nu impotriva Rusiei.

Comunitatea euroatlantica are nevoie de Rusia din mai multe motive: securitatea energetica, dezarmarea si controlul armelor, prevenirea proliferarii, rezolvarea problemelor in Iran, Afganistan si conflictul din Orientul Mijlociu, controlarea unei eventuale crize in Asia Centrala si facilitarea luarii de decizii in Consiliul de Securitate al ONU, la summiturile G8 si G20.

Participarea Rusiei la securitatea colectiva ar avea o dimensiune interna si externa. Transparenta completa in cadrul aliantei pe baze de reciprocitate, integrarea politico-militara si participarea la procesul de luare a deciziilor ar putea pune capat perceptiei ca Occidentul reprezinta o amenintare pentru Rusia. în acelasi timp, intreaga Alianta ar beneficia de pe urma resurselor politice si militare de care dispune Rusia, pentru a contracara amenintarile externe si pentru a rezolva probleme care afecteaza comunitatea euroatlatica, au conchis expertii germani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.