Internațional

Franta sare in ajutorul Greciei

Ziarul de Vrancea
8 mar 2010 541 vizualizări
Dupa ce Germania a refuzat, Franta s-a declarat gata sa sustina stabilitatea bugetului Greciei n trebuie sa sustinem Grecia, altfel nu va mai exista euro", a aratat presedintele francez Nicolas Sarkozy

Franta va sprijini Grecia pentru reducerea deficitului bugetar, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy, dupa ce seful executivului german, Angela Merkel, si liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, au exclus un ajutor financiar imediat pentru statul elen. "Daca am creat euro, nu putem lasa un stat din zona euro sa se prabuseasca. Trebuie sa sustinem Grecia fiindca depune eforturi, altfel nu va mai exista euro", a spus Sarkozy. Presedintele francez l-a primit, la Paris, pe premierului elen George Papandreou, dupa ce acesta s-a intilnit, vineri, la Berlin, cu Merkel. Oficialii francezi au afirmat ca nu este necesar un ajutor financiar imediat, dar Sarkozy a declarat foarte clar ca Parisul va fi gata sa sprijine Atena daca va intra intr-o criza bugetara. In timpul vizitei intreprinse vineri in Germania, Papandreou a primit asigurari de sprijin politic dar nici o promisiune de ajutor financiar. Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca stabilitatea zonei euro nu este, in prezent in pericol din cauza crizei financiare din Grecia, iar un ajutor financiar direct pentru Atena nu este necesar. Merkel a cerut auoritatilor elene, in timpul conferintei de presa organizata la finalul intilnirii cu Papandreou, sa implementeze rapid reforme.

Indoielile privind capacitatea Greciei de a-si plati datoriile au cauzat turbulente pe pietele financiare, determinind depreciearea monedei euro si temeri ca investitorii si-ar putea pierde increderea si in datoriile emise de alte state membre ale uniunii monetare. In pofida impactului asupra zonei euro, opinia publica din Germania se opune puternic unui sprijin pentru Grecia. Sperantele Greciei de a rezolva criza datoriilor au crescut dupa ce o emisiune de obligatiuni in valoare de cinci miliarde de euro a guvernului a reusit sa atraga, joi, o cerere de circa trei ori mai mare din partea investitorilor.


Zeci de functionari au ocupat Imprimeria Nationala din Atena


Functionari ai Ministerului de Interne au ocupat simbata cladirea Imprimeriei Nationale de la Atena pentru a protesta fata de masurile de austeritate ale guvernului, ce vizeaza limitarea derivei financiare a tarii. Functionarii au reusit sa patrunda seara in Imprimeriei Nationale de la Atena si au desfasurat pe fatada o pinza pe care scrie "Ocupatie", "Destul!". Ocuparea cladirii viza sa impiedice imprimarea si aparitia in Monitorul Oficial a legii referitoare la masurile de austeritate, care prevede cu precadere reduceri salariale in cazul functionarilor publici si inghetarea pensiilor atit in sectorul privat, cit si in cel public. Planul de austeritate al guvernului socialist a provocat o reactie puternica din partea marilor sindicate elene, care au amenintat cu greva generala la 1 martie, a doua in decurs de doua saptamini. Potrivit unui prim sondaj efectuat de Institutul Kapa Research, publicat simbata in cotidianul To Vima, societatea elena este divizata in privinta ansamblului de masuri ce urmaresc economisirea a 4,8 miliarde de euro. Aproape 48% dintre persoanele intervievate spun ca nu sint de acord cu planul de austeritate, in timp ce 46,6% dintre greci il aproba.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.