Internațional

In pragul falimentului, grecii se tin de greve generale

Ziarul de Vrancea
6 mar 2010 627 vizualizări
Transporturile aeriene si terestre, precum si ansamblul activitatii economice au fost perturbate ieri, in Grecia, de o serie de greve organizate la apelul marilor sindicate n "nu masurilor antipopulare, taxelor si taierii celui de al 14-lea salariu, ne continuam lupta", scria pe o banderola desfasurata in fata Parlamentului.

La Atena, afectata de ambuteiaje importante in cursul diminetii de ieri, nici un mijloc de transport public nu a circulat, in timp ce la Salonic, al doilea oras ca marime al tarii, aceleasi probleme au aparut la prinz. Traficul aerian a fost intrerupt intre 12.00 pina la 16.00, pe toate aeroporturile elene, deoarece controlorii de trafic aerian si-au suspendat activitatea, la apelul Federatiei sindicale a functionarilor publici, Adedy (300.000 de membri). Cele doua companii aeriene elene si-au anulat unele zboruri - Olympic Air 17 curse, dintre care una in strainatate, iar Aegean Airlines cinci - si au aminat altele. Marea confederatie a sindicatelor din sectorul privat GSEE (un milion de membri) s-a alaturat apelului de incetare a muncii pina la ora 15.00 si a indemnat sindicatele care pot sa inceteze lucrul timp de 24 de ore. Fondul sindical comunist (PAME) a cerut organizatiilor o greva de 24 de ore. De asemenea, mass media de stat, printre care postul de televiziune Net si agentia de presa Ana, nu au transmis stiri timp de 24 de ore, de la ora locala 6.00, in timp ce birourile de presa ale administratiilor au fost inchise. Jurnalistii din presa privata au participat la greva timp de doua ore, de la 10 la 12. In cursul diminetii, PAME reunise deja citeva mii de persoane in centrul Atenei, pentru prima reuniune prevazuta, care urma sa fie urmata la prinz de un miting comun GSEE-Adedy in fata Parlamentului.

"Nu masurilor antipopulare, taxelor si taierii celui de al 14-lea salariu, ne continuam lupta", scria pe o banderola desfasurata in fata Parlamentului. Sindicatele protesteaza fata de noile masuri de austeritate anuntate miercuri, care prevad reduceri de cheltuieli cu 4,8 miliarde de euro, pentru a reduce deficitul public cu 4%, la 8,7% din PIB. Aceste masuri urmeaza sa fie votate de Parlament, unde guvernul socialist dispune de o majoritate confortabila de 160 de deputati, din totalul de 300.


Grecia: soc si greva sub presiune


"Soc!" si "Dumnezeu sa ne ajute", au titrat ziarele grecesti de ieri, drept raspuns la planul de austeritate al guvernului elen, care a taiat bonusurile bugetarilor si a marit TVA-ul si taxele pentru carburanti, tutun si alcool. Atit guvernul, cit si UE au vertizat insa ca masurile sint necesare pentru reducerea deficitului bugetar si a uriasei datorii publice pe care Atena a reusit sa o ascunda ani buni de ochii Bruxelles-ului. In paralel, Atena incearca sa stringa bani, prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni de cinci miliarde de euro, cu scadenta la zece ani. Masurile anuntate au fost aplaudate de oficialii UE, dar Berlinul si-a continuat rolul de "politist rau", in relatia cu Atena. "Papandreou (Georges Papandreou - premierul grec - n.r.) a spus ca nu vrea niciun cent si, in acelasi ton, nici Germania nu va da vreun cent", a declarat ministrul Economie din Germania, Rainer Brüderle. Intr-un interviu publicat ieri de "Corriere della Sera", comisarul UE pentru economie si afaceri monetare, Olli Rehn, a spus ca masurile anuntate de Grecia sint suficiente pentru 2010, dar ca noi masuri vor fi necesare in 2011 si 2012 pentru o consolidare a situatiei financiare. Eventuala sustinere financiara acordata Greciei nu va figura insa pe agenda discutiilor dintre cancelarul Angela Merkel si premierul grec Georgios Papandreou. Merkel a subliniat ca Grecia trebuie sa isi faca temele si ca nu exista o alternativa pentru asta. Berlinul a rezistat pina acum solicitarilor UE privind un ajutor financiar acordat Greciei, in cazul in care tara ar intra in incapacitate de plata. Doi parlamentari germani din coalitia aflata la guvernare au sugerat chiar, potrivit "Bild", ca Grecia si-ar putea vinde o parte din insulele nelocuite, pentru a stringe bani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.