Internațional

Comisia Europeana ofera bani R. Moldova, Rusia ii da Transnistriei

Ziarul de Vrancea
4 mar 2010 611 vizualizări
Comisia Europeana si Marea Britanie ofera ajutoare R. Moldova pentru compensatii sociale n in contrapartida, Moscova acorda ajutoare umanitare de 200 milioane dolari Transnistriei - peste jumatate din bugetul regiunii separatiste n Chisinaul considera ca acest sprijin financiar reprezinta rasplata pentru avanpostul pe care Rusia l-ar putea crea in Transnistria, ca o contrapondere la sistemul american de aparare aeriana din Romania

Ploua cu ajutoare in R. Moldova dintre Occident si Rusia, fiecare cu portiunea de care este direct interesata. Ieri, a fost semnat Amendamentul la Acordul de finantare dintre Comisia Uniunii Europene si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului "Asistenta pentru reformarea sectorului de asistenta a Republicii Moldova". Potrivit documentului, R. Moldova urmeaza sa primeasca din partea Comisiei Europene si a Departamentului Relatii Externe a Marii Britanii cca 2,4 milioane euro si respectiv 4,5 milioane lire sterline. Seful Delegatiei Comisiei Europene in Republica Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel, a anuntat ca aceste fonduri vor fi utilizate de catre executivul moldovean pentru a plati compensatii sociale catre populatie in urma majorarii de tarife, dar si pentru suport bugetar. Potrivit oficialilor moldoveni, din totalul fondurilor, 110 milioane lei vor fi utilizati pentru a oferi compensatii sociale catre populatie. De acesti bani vor beneficia cca 260 mii cetateni ai R. Moldova. Durata acestor compensatii va cuprinde ultima parte a perioadei de iarna (2 luni si 10 zile). Conform serviciului de presa al Guvernului moldovean, restul banilor vor merge in bugetul tarii, care la fel vor fi utilizati pentru componenta de proiecte sociale.


Rusia isi consolideaza avanpostul din Transnistria


Rusia va sprijini financiar Transnistria, in acest an, cu 200 de milioane dolari, reprezentind peste jumatate din bugetul anual al regiunii separatiste, scrie Nezavisimaia Gazeta. Deocamdata, Transnistria a primit prima transa a "ajutorului umanitar", in valoare de 7 milioane de dolari. Cele 7 milioane de dolari vor fi folosite, potrivit deputatilor tiraspoleni, pentru achitarea restantelor la pensii din primul trimestru si pentru majorarea acestora, in conditiile in care acestea se cifreaza, in prezent, in medie, la 60 de dolari pe luna. Acesta este al treilea an in care Rusia sprijina financiar Transnistria, dar sumele alocale nu au depasit, pina in prezent, 55 de milioane dolari. "Este pretul pentru viitorul avanpost pe care Rusia l-ar putea amplasa in Transnistria, daca in Romania vor fi dispuse elemente ale scutului american antiracheta", au explicat surse din parlamentul de la Chisinau. "Mai degraba este rasplata pentru supunerea fata de Moscova", a comentat analistul Arcadie Barbarosie, directorul Institutului pentru politici civice. In opinia lui, nu este vorba despre un avanpost real, ci despre un simbol. Iar cele 200 milioane dolari sint pretul acestui simbol, de care Moscova are nevoie in dialogul sau cu Washingtonul pe marginea amplasarii scutului american. "In caz contrar, Moscova ar trebui sa recurga la o deteriorare a relatiilor cu Ucraina, care nu va privi cu ochi buni consolidarea prezentei militare a Rusiei de-a lungul granitelor sale, manevra capabila sa provoace procese separatiste in Crimea si in estul Ucrainei", a explicat politologul moldovean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.