Internațional

Prostitutia a devenit un model de succes in societatea lui Castro

Ziarul de Vrancea
2 mar 2010 570 vizualizări
n reperele moralei si eticii socialiste au fost cu totul abandonate de societatea cubaneza, potrivit unei cercetari realizate de jurnalistul si scriitorul Amir Valle

Jurnalistul si scriitorul Amir Valle a explorat "dedesubturile" Havanei. A luat declaratii prostituatelor, proxenetilor, politistilor, angajatilor mai multor hoteluri, soferilor de taxi, patronilor de bordeluri sau traficantilor de droguri. Rezultatul documentarii sale de zece ani e o carte cruda si subversiva, care a a deranjat autoritatile. Cartea a fost interzisa in Cuba, dar a circulat pe sub mina. Amir Valle a fost atacat de doua ori in public de Fidel Castro, dar sute de copii piratate au circulat. Altele au ajuns pe internet. Am primit peste 8000 de mailuri de multumire pe care le pastrez cu sfintenie. "Trebuie sa se publice cartea "ËœHavana Babylone"â„¢ in Cuba pentru ca ne ajuta sa intelegem mai bine fenomenul si sa ne protejam familiile", au scris unii. Amir Valle, in virsta de 43 de ani, locuieste de cinci ani la Berlin. Regimul lui Castro pretinde ca prostitutia a fost eradicata in 1997, gratie unei campanii severe de represiune. Studiile arata ca sint intre 12.000 pina la 20000 de prostituate, dintr-un total de 12 milioane de locuitori. Dincolo de asta, prostitutia este o forma de cistigare a existentei pentru majoritatea cubanezelor. In conditiile precare de trai, prostituatele sint considerate modele de reusita in societate: cistiga bine, se imbraca precum niste regine si isi hranesc familiile. Cu virste cuprinse intre 13 si 30 de ani, ele isi vind trupurile turistilor pentru citiva dolari. Bani necesari pentru a cumpara medicamente si alte produse vitale. Amir Valle sustine ca insula nu are mai multe prostituate ca pe vremea cind era considerata bordelul Americii, dar exista diferente majore. "Inainte de revolutia din 1959 era condamnabil sa-si vinda trupurile. Astazi din contra, prostituatele simbolizeaza succesul. Simtul moral si etic a disparut. Revolutia si fiasco-ul economic care a urmat, i-a obligat pe cubanezi sa minta si sa simuleze. Vor trebui sa treaca multe generatii ca dezastrul cultural sa se repare".



Din culisele prostitutiei


Sotii devin "pestii" propriilor neveste. Unii parinti chiar le imping pe fiicele lor in bratele turistilor chiar daca sint mai in virsta pentru ca au impresia ca le vor salva. Chiar si la reuniuni de familii se vorbeste despre ce le asteapta pe tinerele fete: "Vor fi niste prostituate superbe"...In ceea ce priveste autoritatile, coruptia domneste peste intreaga ierarhie, de la simplul politist care inchide ochii pentru un bacsis la ofiteri care devin proxeneti.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.