Internațional

Ghimpu: Daca cetatenii moldoveni vor vrea unirea, nu ii va putea impiedica nimeni

Ziarul de Vrancea
1 mar 2010 516 vizualizări
presedintele interimar al R. Moldova este convins ca, daca oamenii vor dori sa faca unirea, nu-i va opri nimeni - nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin, nici Clinton, nimeni"

Presedintele Parlamentului R.Moldova si seful interimar al statului, Mihai Ghimpu, a declarat ieri ca programul Aliantei pentru Integrare Europeana nu cuprinde ideea unirii cu Romania, dar daca cetatenii vor vrea acest lucru, nu ii va putea opri nimeni, relateaza Europa Libera.Referindu-se la relatia Republicii Moldova cu Romania, Ghimpu a reafirmat ca programul Aliantei pentru Integrare Europeana nu cuprinde ideea unirii cu Romania, dar ca, "daca oamenii vor dori sa o faca, nu-i va opri nimeni - nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin, nici Clinton, nimeni" , potrivit unui interviu acordat postului de radio Europa Libera. Ghimpu a declarat, de asemenea, ca nu vor avea loc alegeri anticipate toamna viitoare, adaugind insa ca liderii Aliantei pentru Integrare Europeana nu au ajuns la o concluzie pe aceasta tema. El a apreciat ca Partidul Comunistilor nu va mai avea majoritatea in Parlament si ca, astfel, comunistii nu vor mai putea sa isi revendice postul de presedinte al Legislativului. Intrebat in legatura cu alegerea presedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu s-a declarat convins ca liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, va deveni presedinte pina la sfirsitul acestui an. Ghimpu nu a exclus posibilitatea ca alegerea presedintelui sa fie facuta de catre populatie, si nu de parlamentari.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a mai spus ca, potrivit sondajelor de opinie, 70% dintre moldoveni doresc sa isi aleaga presedintele prin vot direct. El a precizat ca il va vota pe Marian Lupu, in oricare din cele doua variante de alegere a sefului statului.

Intrebat despre concluziile la care a ajuns comisia de la Venetia privind modificarea Constitutiei, presedintele Parlamentului moldovean a afirmat ca opinia comisiei este consultativa si ca decizia va fi luata de Chisinau, dupa ce va fi consultata si comisia prezidentiala pentru modificarea legii supreme.



Kalman Mizsei: Aderarea R. Moldova la UE este o problema de timp


Reprezentantul UE la Chisinau, Kalman Mizsei, este convins ca R.Moldova va adera la UE, singura problema fiind "cind" se va intimpla acest lucru, se arata intr-un interviu publicat ieri de Info-Prim Neo. Intrebat despre perspectiva aderarii Republicii Moldova la UE, Kalman Mizsei a remarcat o intensificare a dinamicii relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles. "Desigur, multi au contribuit la acest lucru, atit in UE cit si in Republica Moldova, insa, fara indoiala, odata cu instituirea functiei de reprezentant special, interesele si perspectivele Moldovei, in calitatea sa de vecin al UE, sint reprezentate puternic la Bruxelles", a apreciat Mizsei. "Multi oficiali si politicieni din UE au declarat, si eu pot s-o repet, ca intrebarea cu privire la integrarea deplina a Moldovei in Uniunea Europeana se formuleaza nu in termeni de «daca» ci «cind»", a precizat el. Miszei a amintit despre adoptarea Acordului de facilitare a regimului de vize si instituirea Centrului comun de vize, "introducerea preferintelor comerciale autonome pentru Republica Moldova, inceperea negocierilor pentru Acordul de asociere dintre UE si Republica Moldova, stabilirea misiunii de asistenta la frontierea moldo-ucraineana (EUBAM), dar si o crestere semnificativa a asistentei financiare". Mizsei a evitat sa compare modul de abordare a politicilor de integrare europeana de catre fosta si actuala guvernare a Republicii Moldova. "Nu tine de competenta mea sa fac analize comparative. Am colaborat intens cu ambele guvernari pentru a accelera ceea ce unii analisti numesc «europenizarea» Republicii Moldova (...)", a precizat el. Cit despre pozitia ezitanta a fostei guvernari privind integrarea in Uniunea Europeana, Mizsei a declarat ca nu doreste sa se implice in "confruntari politice interne".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.