Internațional

Fizicienii au descoperit cum este posibila teleportarea energiei

Ziarul de Vrancea
1 mar 2010 534 vizualizări
Mai intii, au teleportat fotoni, apoi atomi si ioni n acum, un fizician si-a dat seama cum sa aplice acelasi proces energiei, o tehnica ce prezinta implicatii profunde pentru viitorul stiintei

In 1993, Charlie Bennet, de la Centrul de Cercetare Watson din New York si citiva colegi au reusit sa transmita cuante de informatie dintr-un punct in altul, fara a traversa spatiul dintre ele. Aceasta tehnica se bazeaza pe fenomenul cuantic denumit "incilcire", in care doua particule impart aceeasi existenta. Aceasta conexiune profunda inseamna ca masurarea unei particule o influenteaza instantaneu pe cealalta, chiar daca le despart ani-lumina. Bennett si colegii sai au cercetat posibilitatea exploatarii acestui fenomen pentru a putea transmite informatia, instantaneu, la distante foarte mari. Au denumit tehnica teleportare. Acum, Masahiro Hotta de la Universitatea Tohoku din Japonia a venit cu o idee mai exotica. De ce nu s-ar folosi aceleasi principii cuantice pentru teleportarea energiei? Procesul teleportarii implica o masurare a fiecarei perechi de particule. Japonezul a demonstrat ca, alegind cu grija masurarea ce va fi efectuata asupra particulei urmatoare, este posibila extragerea energiei originale.

Aceste lucruri sint posibile intrucit exista intotdeauna fluctuatii cuantice in energia oricarei particule. Procesul de teleportare iti permite sa injectezi energie cuantica intr-un punct al universului si apoi sa exploatezi fluctuatiile de energie cuantica pentru a o extrage dintr-un alt punct. Desigur, energia sistemului ca intreg ramine neschimbata. Hotta ofera exemplul unui cordon de ioni interconectati, oscilind inainte si inapoi, intr-o capcana de cimp electric. Masurind starea primului ion, se injecteaza energie in sistem sub forma de fonon, un cuantum de oscilatie. Hotta sustine ca efectuind tipul corect de masuratoare asupra ultimului ion, aceasta energie este extrasa. De vreme ce procesul poate fi executat, in principiu, cu viteza luminii, fononul nu calatoreste de-a lungul ionilor intermediari, deci nu exista o incalzire a acestora. Energia a fost transmisa fara a calatori prin spatiul dintre intrare si iesire. Aceasta este teleportarea. Cum se va exploata abilitatea teleportarii energiei nu este inca foarte clar, dar oamenii de stiinta studiaza chestiunea si asteapta chiar opinii din partea publicului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.