Internațional

Chile, aruncat in haos de un megacutremur

Ziarul de Vrancea
1 mar 2010 587 vizualizări
Unul dintre cele mai violente seisme din ultimul secol a provocat moartea a cel putin 300 de persoane si a lasat doua milioane de sinistrati in Chile n dezastrul a dus la emiterea de alerte de tsunami pina in Japonia, unde sute de mii de persoane au fost evacuate ieri

La nici doua luni de al cutremurul din Haiti, soldat cu peste 300.000 de morti, un alt megacutremur a zguduit simbata Chile. Cu 8,8 grade magnitudine pe scara Richter, cutremurul din largul coastelor chiliene este al treilea in topul cutremurelor din istoria inregistrarilor. Cutremurul a determinat declansarea de alerte de tsunami pentru numeroase tari cu iesire la Oceanul Pacific, iar bilantul provizoriu Chile s-a soldat cu moartea a cel putin 300 de persoane. 90% dintre victime si-au pierdut viata in somn, surprinse in pat. In regiunea Concepcion, la 500 de kilometri sud de Santiago, pagubele sint extrem de importante: zeci de case distruse, masini zdrobite sub darimaturi, drumuri prabusite si poduri distruse, precum marele viaduct peste riul Bio Bio. Aproximativ 90 la suta din centrul orasului Curico, situat in sudul statului Chile, a fost distrus. "Aproximativ 90 la suta din centrul istoric este la pamint. Adica aproximativ 60 la suta din Curico", sustine Marcelo Vasquez, un jurnalist al postului de radio Estacion Uno din Curico, care a supravietuit cutremurului. Curico, oras fondat in 1743 si situat la 200 de kilometri sud de capitala Santiago, si-a pierdut si biserica traditionala, precum si numeroase case vechi, fara a mai numara pagubele produse pe coasta, maturata de valuri gigantice in urma cutremurului. Ministrul chilian al Locuintei, Patricia Poblete, apreciaza ca 1,5 milioane de locuinte au fost afectate de cutremur, 500.000 dintre acestea suferind "avarii importante" si nemaiputind fi probabil locuite si exista 2.000.000 de sinistrati. Chile, aflata intr-una dintre zonele cu cea mai puterica activitate seismica din lume, este situata la convergenta a doua placi tectonice majore. In aceasta tara a avut loc si cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata, la Valvidia, in 22 mai 1960. Seismul a avut magnitudinea 9,5.


Tsunami in Pacific


Temindu-se de valuri de trei metri, Japonia a ordonat evacuarea a peste 300000 de locuitori de pe coasta Pacificului, la nord de insula principala Honshu. In Filipine, mii de persoane au fugit din zonele de coasta, potrivit autoritatilor. Valurile seismice au atins Noua Zeelanda, Australia, Polinezia franceza si Hawaii, precum si alte insule din Pacific. Nici Chile nu a fost scutita de tsunami. Pe mica insula Robinson Crusoe, situata la 700 de kilometri de coasta, cinci persoane si-au pierdut viata, iar 11 erau date disparute. De asemenea, nu se stie nimic despre un grup de 10 arheologi submarini francezi. Seismul a fost mai violent decit cel cu magnitudinea 7 care a devastat Haiti in 12 ianuarie, provocind moartea a peste 300. 000 de persoane. Dar Chile, una dintre tarile cele mai dezvoltate din America Latina, este mai bine pegatita pentru a face fata unui cutremur, in special prin normele de constructie antiseismica.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.