Internațional

Germania, tapul ispasitor al crizei grecesti

Ziarul de Vrancea
27 feb 2010 453 vizualizări
n vicepremierul grec Teodoros Pangalos acuza statul german ca nu a despagubit Grecia pentru perioada ocupatiei naziste n in 1960, Germania a platit Atenei 115 milioane de marci germane in compensatie pentru anul de ocupatie nazista, perioada in care si-au pierdut viata 300.000 de greci.

Frustrarile grecilor pentru masurile de austeritatea impuse de UE redeschid ranile istoriei.

Germania, unul dintre cei mai ferventi critici ai Greciei pe marginea deficitului bugetar, a ajuns tinta furiei grecilor. Vicepremierul grec Teodoros Pangalos acuza statul german ca nu a despagubit Grecia pentru perioada ocupatiei naziste. "Ei (nazistii - n.red.) au luat tot aurul grec care se gasea in Banca Greciei, au luat toti banii greci si nu i-au mai dat vreodata inapoi", a spus oficialul grec in timpul unui interviu acordat BBC, in care tema era situatia economica dificila pe care o traverseaza Grecia in prezent. Spre deosebire de strategiile pline de tact ale premierului Giorgios Papandreou si al ministrului sau de finante, Georgios Papaconstantinou, care depun eforturi sa obtina sprijin european pentru Grecia, Pangalos e slobod la gura. Atacul sau la adresa Germaniei intimpina opinia publica din Grecia, unde vina pentru dezastrul economic e aruncat in circa fortelor externe, cum sint piata financiara si Uniunea Europeana. Primarul Atenei a vorbit pe acelasi subiect, afirmind ca "ne datorati 70 de miliarde de euro pentru ruinele ce le-ati lasat in urma", iar Federatia Consumatorilor din Grecia a facut apel la boicotarea produselor germane.


Stern: Grecii irosesc banii germanilo

r

Replica a venit german, de la un purtator de cuvint al MAE de la Berlin, citat de Wall Street Journal: "Discutiile despre trecut nu sint deloc de ajutor la rezolvarea problemelor actuale". In 1960, Germania a platit Atenei 115 milioane de marci germane in compensatie pentru anul de ocupatie nazista, perioada in care si-au pierdut viata 300.000 de greci. "As vrea sa mentionez ca din 1960 incoace, Germania a virat Greciei ajutoare de 33 de miliarde de marci, atit bilateral cit si prin Uniunea Europeana", a precizat Andreas Peschke, purtator de cuvint al diplomatiei de la Berlin. Grecia, stat membru al UE si al zonei euro a ajuns in pozitia de-a cere ajutor international pentru a-si redresa economia a carei prabusire ameninta toata zona euro. Grecia a raportat un deficit bugetar de 12%, de 4 ori mai mare decit cel admis de UE, iar acum trebuie sa implementeze un nepopular program de austeritate sub monitorizarea atenta si dezonoranta a Bruxelles-ului. Germania s-a remarcat ca un critic dur al Atenei in ultimele saptamini. Un articol din revista Stern i-a scos din sarite pe greci pentru ca acuza Grecia ca iroseste banii contribuabililor germani. O alta publicatie, Focus, a tiparit un numar pe a carui coperta era desenata venus din Milo facind un gest obscen si cu titrajul "Grecia triseaza".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.