Internațional

Kadhafi face apel la jihad impotriva Elvetiei

Ziarul de Vrancea
27 feb 2010 482 vizualizări
In opinia liderului libian, orice musulman din intreaga lume care are de-a face cu Elvetia este un necredincios impotriva islamului, impotriva lui Mahomed n

Liderul libian, Muammar Kadhafi, a facut apel la pornirea unui razboi sfint (jihad) impotriva Elvetiei, din cauza interdictiei de construire a minaretelor pe teritoriul confederatiei, in contextul in care relatiile intre Berna si Tripoli se aflau deja in criza.

"Impotriva Elvetiei, necredincioasa si apostata, care distruge lacasurile lui Allah, trebuie proclamat jihadul prin toate mijloacele", a declarat colonelul Kadhafi intr-un discurs la Benghazi (est), cu ocazia sarbatorii Mulud, care marcheaza nasterea profetului Mahomed.

In opinia liderului libian, "jihadul impotriva Elvetiei, impotriva sionismului, impotriva agresiunii straine (...) nu este terorism". "Orice musulman din intreaga lume care are de a face cu Elvetia este un necredincios (si este) impotriva islamului, impotriva lui Mahomed, impotriva lui Allah, impotriva Corannului", a adaugat Kadhafi, in fata a mii de persoane si in prezenta unor sefi de stat si reprezentanti ai unor tari islamice.

Elvetienii au votat, la sfirsitul lui noiembrie, cu o larga majoritate, interdictia de construire a minaretelor, la apelul dreptei populiste, provocind proteste internationale. "Boicotati Elvetia: boicotati marfurile, avioanele, navele, ambasadele acesteia, boicotati aceasta rasa necredincioasa, apostata, care agreseaza lacasurile lui Allah", a adaugat Kadhafi, care se adresa in calitate de sef al Comandamentului Popular Islamic International, pe care l-a creat in 1991. Un purtator de cuvint al Ministerului elvetian al Afacerilor Externe nu a dorit sa faca nici un comentariu asupra acestui discurs.


"Jihadul" este doar o tactica de negociere


Relatiile intre Berna si Tripoli s-au deteriorat in mod sensibil, in urma arestarii in forta, in iulie 2008 la Geneva, a unuia dintre fiii colonelului Kadhafi, Hannibal, in baza unei plingeri depusa de servitori care il acuzau de rele tratamente. Imediat dupa aceasta, autoritatile libiene au arestat doi elvetieni, dintre care unul, Max Goldi, este in continuare retinut in Libia. Discursul lui Kadhafi are loc in contextul in care continua negocierile intre Berna si Tripoli pentru obtinerea eliberarii acestuia. "Situatia este dificila, este delicata", declara miercuri ministrul elvetian al Afacerilor Externe, Micheline Calmy-Rey, intr-o conferinta, dind totodata asigurari ca "negocierile continua, avanseaza".

Ministrul a afirmat ca Elvetia lucra la o "solutie politica" pentru eliberarea lui Goldi, care a fost incarcerat luni. Acesta a fost arestat in acelasi timp cu un alt elvetian, Rachid Hamdani, care, la finalul unei lungi proceduri judiciare, a fost achitat si a putut parasi, marti, Libia. Goldi a fost, in schimb, condamnat la patru luni de inchisoare, pentru "sedere ilegala" in aceasta tara. Calmy-Rey a precizat ca Elvetia isi mentine politica restrictiva privind eliberarea de vize pentru spatiul Schengen cetatenilor libieni. Aceasta masura a provocat furia Libiei, care a hotarit, la 14 februarie, sa procedeze la fel cu europenii, provocind interventia capitalelor europene in acest conflict.

Berna s-a aparat joi, in fata unor acuzatii din partea Romei, privind utilizarea in scopuri politice a inscrierii lui Kadhafi si a altor numerosi oficiali libieni pe lista neagra a persoanelor care nu pot obtine vize pentru spatiul Schengen.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.