Internațional

Eurodeputatii pun scutul antiracheta sub semnul intrebarii

Ziarul de Vrancea
26 feb 2010 469 vizualizări
Un raport al Parlamentului European arata ca SUA ar trebui sa tina cont de abordarea UE si sa dialogheze cu Rusia privind sistemul antiracheta

Noul sistem antiracheta al Statelor Unite ar trebui sa tina cont de abordarea Uniunii Europene si sa fie planificat in "dialog cu Rusia", sustin membrii Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European. "Noua strategie privind scutul antiracheta elaborata de administratia americana ar trebui analizata in profunzime si verificata", precizeaza comisia. în cazul dezvoltarii unui astfel de sistem, "ar trebui sa tina cont de abordarea europeana comuna privind protejarea Europei de amenintarile balistice printr-un dialog cu Rusia, fiind facute eforturi in vederea implicarii industriei europene de aparare".

Uniunea Europeana trebuie sa-si amelioreze autonomia strategica prin intermediul unei politici puternice si eficiente in materie de afaceri externe, securitate si aparare, potrivit Comisiei pentru Afaceri Externe. în raportul elaborat pe tema Strategiei europene de securitate (ESS) si a Politicii comune de securitate si aparare (CSDP), europarlamentarii analizeaza modul in care Tratatul de la Lisabona va afecta CSDP si pledeaza in favoarea accelerarii organizarii de operatiuni UE.

Strategia europeana de securitate, care a fost adoptata in 2003 de Consiliul European si raportul intocmit ulterior in 2008, enumera principalele amenintari cu care se confrunta UE: proliferarea de arme de distrugere in masa, terorismul si crima organizata, amenintari legate de securitatea in domeniul cibernetic si energetic, impactul schimbarilor climatice, conflictele regionale, statele esuate, saracia si pirateria. Aceste amenintari ar trebui gestionate prin intermediul politicii externe si securitatii comune (CFSP) si a politicii de securitate si aparare comuna (CSDP), au precizat europarlamentarii.

De asemenea, membrii comisiei au pledat in favoarea unor operatiuni de gestionare a crizelor "mai eficiente si mai bine definite" si a coroborarii activitatilor civile si militare dintre UE si statele membre. Raportul releva ca "progresul si dezvoltarea CFSP trebuie sa respecte in totalitate si sa nu submineze neutralitatea si nealinierea anumitor state membre UE".

Europarlamentarii au solicitat Consiliului si Comisiei Europene o suplimentare semnificativa a resurselor pentru angajamentul civil din Afganistan si au recomandat prelungirea cu un an a mandatului misiunii observatorilor UE in Georgia. De asemenea, UE ar trebui sa isi continue activitatile in teritoriile palestiniene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.