Internațional

Vladescu ii perpeleste pe pensionari la foc mic

Ziarul de Vrancea
23 feb 2010 532 vizualizări
Ministrul Finantelor a sustinut, ieri dimineata, intr-un interviu, ca pensiile ar trebui impozitate u ulterior Sebastian Vladescu a anuntat ca nu exista nici un fel de intentie pentru a taxa pensiile

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a lansat spre dezbatere publica ideea impozitarii pensiilor, argumentind ca aceasta sint scutite de taxe atit la momentul platii, cit si la incasarea veniturilor, si considera ca este necesara o regindire a intregului sistem fiscal. "Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile. Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de aia functioneaza statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB. As vrea sa devina dezbatere publica: trei milioane si ceva de platitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avind atit de putini platitori si atitia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a afirmt Vladescu, intr-un interviu acordat money.ro. In prezent toate pensiile mai mari de 1.000 de lei sint impozitate. Ulterior, ministrul Finantelor a retractat declaratiile initiale. "Nu vreau sa impozitez si stiu ca nu se pot impozita pensiile, in afara de cele mari, care deja se impoziteaza. Sa fie foarte clar, nu intentionez sa impozitez pensiile in acest moment. Exista o impozitare a pensiilor mari si numai aceea ramine", a spus Vladescu. Referitor la aceasta tema, premierul Emil Boc a spus ca nu s-a discutat in Guvern si nici nu se va discuta despre ideea impozitarii pensiilor, lansata de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. "Nu am discutat in Guvern si nici nu vom discuta despre impozitarea pensiilor. Nu se pune aceasta problema. Ministrul Vladescu a analizat ideea din perspectiva unei filozofii fiscale pe care nu am discutat-o pina acum", a spus Boc, in localitatea Pucheni, unde a mers sa vada situatia alunecarilor de teren care au dus la izolarea a aproximativ 2.500 de localnici.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.