Internațional

Polonia recunoaste ca a permis avioanelor CIA sa aterizeze

Ziarul de Vrancea
23 feb 2010 476 vizualizări
n programul secret de extradari extraordinare al CIA este dezvaluit astfel n banuielile planeaza si deasupra Romăniei, dar Bucurestiul le-a respins in repetate rinduri

Autoritatile poloneze au recunoscut pentru prima oara implicarea lor in programul secret de extradari extraordinare al CIA, vizind suspecti de terorism din Irak si Afganistan, anunta cotidianul The Guardian. Serviciul de control aerian de la Varsovia a confirmat cel putin sase zboruri ale unor avioane operate de Agentia Centrala de Informatii, care au aterizat la o baza militara aeriana dezafectata din nordul Poloniei, in 2003.

"Este timpul ca autoritatile sa furnizeze o descriere completa a rolului Poloniei in (programul de) extradari extraordinare", a declarat Adam Bodnar, de la Fundatia Helsinki pentru Drepturile Omului, cu sediul la Varsovia. De mai multi ani, anchetatori europeni si militanti pentru drepturile omului au sustinut ca Polonia a jucat un rol central in programul de extradari internationale, care a generat un adevarat scandal pentru fosta administratie americana a lui George W. Bush. Un raport al Consiliului Europei din 2007 a aratat ca "detinuti de o valoare extrem de sensibila" au fost tinuti la o inchisoare inchiriata de CIA de la polonezi, linga aeroportul Szymany din nordul Poloniei. Dar autoritatile poloneze au negat ca ar fi avut cunostinta de astfel de informatii.

în urma unei campanii a Fundatiei Helsinki si a Initiativei de justitie pentru o societate deschisa din New York, Agentia poloneza pentru servicii de navigatie aeriana a emis informatii de zbor potrivit carora cel putin doua dintre avioanele folosite in operatiuni CIA au zburat din Kabul si Rabat (in Maroc), pina in Szymany de cel putin sase ori in perioada februarie-septembrie 2003.

"Cel mai remarcabil aspect este faptul ca Guvernul polonez, care a sustinut timp de peste patru ani ca nu a existat nici o informatie de acest fel - sau ca, daca existau, ele nu puteau fi gasite -, a furnizat in prezent o lista aparent cuprinzatoare a acestor aterizari, sintetizata si prezentata intr-un mod ordonat si coerent", au declarat militanti citati de The Guardian.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.