Internațional

Medicii romăni, salvatorii sistemului de sanatate din Franta

Ziarul de Vrancea
23 feb 2010 687 vizualizări
n numai in primii doi ani de la aderarea la UE, 800 de medici au ales sa-i faca bine pe francezi n chiar daca sint mai prost platiti decit omologii lor francezi, medicii romăni accepta sa profeseze oriunde sint trimisi, inclusiv in mediul rural - zona in general evitata de doctorii autohtoni

Tot mai multi medici romani pleaca sa lucreze in Franta, pe fondul unei adevarate crize a sistemului medical francez. Este vorba mai ales de specialisti, recrutati de spitale. Dar exista si medici care isi deschid in Franta propriile lor cabinete, scrie publicatia franceza La Voix du Nord. Fenomenul s-a amplificat odata cu intrarea Romaniei in Europa.

"Primim in regiune 10 medici romani pe an", sustine vicepresedintele ordinului medical. Specialistii romani beneficiaza de conditii mult mai bune decit medicii care nu sint din spatiul european, pentru ca isi pot stabili domiciliul in Franta fara probleme. In ceea ce priveste cetatenii din afara Europei, cea mai mare parte a acestora isi fac studiile in tarile de origine, dupa care urmeaza o specializare in Franta.

Doctorii straini nu au acelasi statut ca specialistii francezi. Medicii cu diplome in strainatate sint angajati prin contract, fiind deci mai prost platiti decit medicii francezi. Accepta insa, din proprie initiativa sa plece din tarile de origine, fie din cauza banilor pe care ii primesc acolo, fie din cauza conditiilor in care isi practica meseria si a statutului de care beneficiaza.

Medicii din Europa de Est sint solutia "salvatoare" la problema plecarii medicilor din mediul rural catre marile orase, scrie presa franceza, iar "migratia" doctorilor romani catre Franta a devenit un fenomen atit de cunoscut pentru francezi, incit s-au specializat in trimiterea lor in zonele unde este nevoie de ei. La inceputul anului trecut, Le Monde scria despre aparitia a doua companii franceze, specializate in recrutarea de medici romani pentru localitati din zone rurale ale Frantei. In primii doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania furnizase Frantei peste 800 de medici. "Bine pregatiti si vorbitori de franceza", specialistii romani au atras atentia autoritatilor din Hexagon si au fost ei insisi atrasi de salariul oferit.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.