Internațional

Extradarea infractorilor a devenit o povara financiara

Ziarul de Vrancea
22 feb 2010 529 vizualizări
Marea Britanie suporta costuri de zeci de milioane de euro pentru extradarea infractorilor europeni retinuti pe teritoriul sau

Numarul europenilor cautati in tara de origine pentru diverse infractiuni si care sint capturati in Marea Britanie a crescut atit de mult, incit zborurile prin care acestia sint extradati au loc la doua saptamini, operatiune care costa 28 de milioane de euro, relateaza Daily Mail. în plus, persoanele extradate se intorc in Marea Britanie chiar si intr-un interval de trei zile dupa ce si-au reglementat situatia in tara de origine.

Politia a declarat ca unii polonezi, care au venit in numar foarte mare in Marea Britanie, dupa ce valul de extindere al UE in 2004 le-a acordat libertate de circulatie, sint cautati in Polonia pentru infractiuni grave. însa altii sint suspectati pentru delicte minore, pentru care pedeapsa este de maxim un an de inchisoare, ceea ce inseamna ca majoritatea primesc doar o amenda.

Costurile uriase au dus la folosirea unui avion polonez militar pentru a-i transporta inapoi in Polonia. La inceput, aceste zboruri erau lunare, dar in prezent sint efectuate la fiecare doua saptamini, sau chiar in fiecare saptamina, in "perioadele de virf".

Numarul infractorilor extradati din Marea Britanie in Polonia ar urma sa se tripleze, in urma unui nou program al fortelor de politie europene, de schimb de informatii. Acest program ar costa Marea Britanie alte 19 milioane de euro pentru taxele de administrare. Din aprilie 2009, doar politia metropolitana a primit 210 cereri de extradare din partea Poloniei.

în 2009, Marea Britanie a extradat in total 516 infractori catre alte tari, dupa ce a primit 3.526 de mandate de arestare emise de guverne straine. "Mandatul de arestare european joaca un rol vital pentru a asigura ca aceia care incearca sa scape de justitie prin trecerea unei frontiere in interiorul UE sint adusi rapid in fata justitiei", a declarat un purtator de cuvint al Ministerului britanic de Interne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.