Internațional

Iulia Timosenko coace revansa fata de Viktor Ianukovici

Ziarul de Vrancea
22 feb 2010 516 vizualizări
Prim-ministrul ucrainean Iulia Timosenko nu va renunta sa lupte împotriva rivalului sau, Viktor Ianukovici, care va fi învestit joi în fruntea statului, desi a pierdut confruntarea pentru presedintie, ceea ce ar putea duce la noi turbulente politice în Ucraina.

Obisnuita cu victoria, aceasta femeie foarte fina, dar de o combativitate exceptionala, a inregistrat in ultimele saptamini infringeri umilitoare, incepind cu cea in fata rivalului sau prorus, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, la 7 februarie. Apoi, acuzatiile de fraude electorale la adresa cistigatorului alegerilor nu au reusit sa mobilizeze multimile, asa cum s-a intimplat in 2004, in timpul "revolutiei portocalii", care a dus la anularea victoriei frauduloase la alegerile prezidentiale a lui Ianukovici. Un ultim esec l-a constituit incercarea sa nereusita de a anula in justitie rezultatul scrutinului. în fata unei infringeri iminente, prim-ministrul ucrainean a preferat, simbata, sa-si retraga recursul, acuzind judecatorii care se ocupau de dosar de partialitate. Dar Iulia Timosenko refuza in continuare sa recunoasca victoria lui Ianukovici, care va deveni joi cel de-al patrulea presedinte al Ucrainei independente. Potrivit analistilor, ea se pregateste deja pentru urmatoarea runda, ascutindu-si armele. "Timosenko nu a capitulat in fata nimanui. Ea nu poate permite o astfel de umilire in fata lui Ianukovici", subliniaza directorul Centrului pentru cercetari politice, Volodimir Fesenko. Timosenko dispune deocamdata de majoritate parlamentara, astfel ca destituirea sa din postul de prim-ministru se poate dovedi mai dificila decit cred multi. Daca ea isi pastreaza postul, conflictul dintre Guvern si presedintie, instituit in timpul lui Viktor Iuscenko, are toate sansele sa continue, cu toate turbulentele politice pe care el le implica. Acest scenariu de coabitare ar fi un cosmar pentru noul presedinte, deoarece "coalitia si Guvernul au puterea reala, prin controlul bugetului, al politicii economice (...) si chiar al unei parti a fortelor de ordine", explica Fesenko.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.