Internațional

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sufocata de plingeri

Ziarul de Vrancea
20 feb 2010 591 vizualizări
Consiliul Europei a adoptat un plan de actiuni pentru eficientizarea activitatii Curtii n Rusia "contribuie" cu mai mult de un sfert din dosarele aflate pe rol, ceva mai mult de 8% dintre reclamatii venind din Romănia

Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au adoptat vineri, la Interlaken (centrul Elvetiei), un "plan de actiune" care vizeaza ameliorarea functionarii Curtii Europene a Drepturilor Omului, asaltata de tot mai multe plingeri. în urma ratificarii de catre Rusia a reformei Curtii si la trei luni de la intrarea in vigoare a acesteia, ministrii reuniti la Interlaken sint convinsi ca "sint indispensabile si urgente masuri aditionale" pentru a evita asfixierea jurisdictiei de la Strasbourg, victima a propriului succes.

Numarul cazurilor afectate a ajuns anul trecut la 119.300, o crestere cu 23 la suta fata de 2008. Mai mult de jumatate dintre sesizari provin din Rusia (28,1 la suta), Turcia (11 la suta), Ucraina (8,4 la suta) si Romania (8,2 la suta). Pe fondul acestui aflux, ministrii au insistat in special pe "responsabilitatea primara a statelor implicate", care trebuie sa isi manifeste respectul fata Conventia Europeana a drepturilor omului si jurisprudenta Curtii.

Pe de alta parte, ministrii nu vizeaza suplimentari financiare si cer Curtii sa "continue sa isi imbunatateasca structura interna si metodele de lucru". "Sa evaluam mai intai efectele Protocolului 14 (...) inainte de a lua in considerare noi reforme", a propus seretarul francez pentru Justitie, Jean-Marie Bockel.

Reiterind "importanta fundamentala a dreptului la recursul individual" pentru cei 818 milioane de reclamanti din 47 de state membre ale Consiliului Europei, Conferinta de la Interlaken a sugerat ca ar putea fi introduse "noi reguli sau practici de ordin procedural".

Elvetia, care detine in prezent presedintia semestriala a Comitetului de ministri al Consiliului Europei, a evocat la rindul sau posibilitatea de a introduce taxe pentru depunerea sesizarilor sau de a impune apelul la un avocat, potrivit unuia dintre participantii la dezbateri.

Franta insa este "favorabila mentinerii gratuitatii, intrucit contrariul ar presupune limitarea accesului la justitie pentru cetatenii anumitor state ca urmare a diferentelor intre statele membre ale Consiliului Europei in ceea ce priveste nivelul de trai sau accesul la asistenta juridica", a afirmat Bockel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.