Internațional

Scandal diplomatic stirnit de un comando de ucigasi

Ziarul de Vrancea
19 feb 2010 600 vizualizări
Identitati si pasapoarte europene folosite intr-un asasinat in Dubai n membrii unei echipe de comando erau dotati cu pasapoarte britanice, irlandeze, precum si din Germania si Franta n Israelul spera sa evite o criza cu Marea Britanie, pe fondul uciderii unui proeminent lider Hamas

Israelul spera sa evite declansarea unei crize diplomatice cu Marea Britanie ca urmare a acuzatiilor privind presupusa implicare a serviciului israelian de informatii, Mossad, in asasinarea in Dubai a unui lider al aripii armate a gruparii palestiniene Hamas. Ambasadorul Israelului la Londra, Ron Prosor, a fost "invitat" de Ministerul britanic de Externe sa dea explicatii privind folosirea de "pasapoarte britanice false" de catre membrii unui comando acuzat de uciderea, la 20 ianuarie, a lui Mahmoud al-Mabhouh (50 de ani) intr-un hotel din Dubai.

Potrivit politiei din Dubai, 11 persoane, care aveau asupra lor pasapoarte emise de tari europene (trei irlandeze, sase britanice, un pasaport francez si unul german) sint date in urmarire pentru asasinarea liderului al Hamas, acuzat de Israel ca ar fi unul din principalii responsabili de traficul de arme iraniene cu destinatia Fisia Gaza, controlata de gruparea Hamas. Ancheta a aratat ca serviciul secret israelian este "in proportie de 99 la suta, daca nu 100 la suta" in spatele acestei crime, a declarat, ieri, comandantul politiei din Dubai. Serviciul israelian de informatii, Mossad, a fost inca de la inceput vizat.

Premierul britanic Gordon Brown a anuntat miercuri la Londra demararea unei anchete, subliniind ca "pasaportul britanic este un document care trebuie detinut intr-o maniera adecvata".

La rindul sau, Dublinul l-a convocat pe ambasadorul Israelului, ministrul irlandez de Externe, Michael Martin, considerind ca folosirea de pasapoarte false reprezinta "un incident extrem de grav".

Ulterior, politia din Dubai a afirmat ca pasapoartele europene folosite de comando nu erau false. Potrivit presei israeliene, comandoul si-a insusit fraudulos identitatea a cel putin sapte israelieni detinatori de cetatenie straina.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.