Internațional

Ghimpu: Moldova nu se va uni niciodata cu Romania

Ziarul de Vrancea
18 feb 2010 500 vizualizări
Presedintele interimar al R. Moldova, vazut ca un adept al unirii cu Romania, neaga aceasta posibilitate, dupa intilnirea cu Traian Basescu n presa rusa a acuzat recent ca initiatorul proiectului unionist ar fi chiar Mihai Ghimpu

Ce discutii a avut Traian Basescu la Chisinau cu liderii politici de acolo? Incep sa apara unele detalii. "Cind vorbim despre limba romana, asta nu inseamna ca R. Moldova se va uni cu Romania. Nu va exista niciodata o fuziune cu Romania", a spus presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. In Republica Moldova, unele forte politice foarte influente pledeaza pentru fuziunea cu Romania, dar exista si o opozitie puternica la ideile susceptibile sa provoace pierderea suveranitatii R. Moldova, noteaza RIA Novosti. "In cursul vizitei lui Traian Basescu in Republica Moldova, a devenit clar ca nu este posibila nici o fuziune cu Romania. Republica Moldova este un stat suveran. Speculatia pe tema unirii cu Romania trebuie uitata. Acum trebuie sa ne ocupam mai ales de economie", a spus Ghimpu.


Presa rusa pune in garda Romania si R. Moldova


Declaratiile presedintelui interimar al R. Moldova vin la citeva zile dupa ce in presa rusa se atragea atentia asupra "riscurilor" pe care le-ar reprezinta unirea cu Romania. Nezavisimaia Gazeta sustinea ca unirea R. Moldova cu Romania ar duce la destabilizarea Europei de Est si ca autoritatile moldovene si cele romane au facut primii pasi. Potrivit publicatiei ruse, acestia sint acordarea de catre autoritatile de la Bucuresti a ajutorului financiar de 100 milioane de euro, lichidarea sirmei ghimpate de la Prut si intrarea in vigoare a Acordului privind micul trafic la frontiera. "Politologii considera ca a fost inceput proiectul unionist, dar unirea Republicii Moldova cu Romania ar duce la destabilizarea Europei de Est", scrie Nezavisimaia Gazeta. Initiatorul acestui proiect este considerat chiar Mihai Ghimpu, care a propus redactarea unei noi Constitutii, pentru ca votul sa fie valabil de la virsta de 16 ani, sa fie mentionata "limba romana" in locul denumirii de "limba moldoveneasca" si "judete" in locul "raioanelor", mai scrie publicatia rusa. Nezavisimaia Gazeta sustine ca alti pasi pentru unirea celor doua tari sint deschiderea a doua posturi de televiziune romanesti "" Publika TV și Jurnal TV, predarea istoriei romane in scoli, majorarea pina la 5 mii a numarului de bursieri moldoveni in Romania si facilitarea obtinerii cetateniei romane. Ziarul rus mai evalueaza ca in Republica Moldova sint circa 15 "" 20% de adepti ai proiectului unionist, care ar provoca nemultumiri in societate, in special in orasul Balti, Gagauzia si raionul Taraclia. Procesul de inlaturare a gardului de sirma ghimpata de la frontiera cu Romania a inceput in Republica Moldova. In total, urmeaza sa fie desfiintati 360 de kilometri de sirma ghimpata.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.