Internațional

Mii de mine si bombe artizanale frineaza ofensiva impotriva talibanilor

Ziarul de Vrancea
17 feb 2010 498 vizualizări
Fortele afgane si internationale angajate de patru zile într-o ofensiva de anvergura la Marjah continuau sa se confrunte ieri cu puncte de rezistenta în acest fief taliban din sudul Afganistanului, întesat cu bombe si mine artizanale.

"Au fost descoperite sute de mine /.../ înaintam incet, deoarece zonele sint minate", le-a declarat ziaristilor Besmillah Khan, sef al Statului major al armatei afgane. Luni, comandantii afgani au dat asigurari ca fortele coalitiei detin controlul aproape in intregime asupra Marjah si a imprejurimilor orasului, considerat drept fief al insurgentilor islamisti si unde se afla principalele culturi de mac din Afganistan, materie prima pentru opiu si heroina, din comercializarea carora talibanii isi pot finanta majoritatea activitatilor.

Un purtator de cuvint al unitatii de puscasi marini americani, care conduce ofensiva implicind aproximativ 15.000 de soldati, s-a declarat surprins de numarul mare de dispozitive explozive plasate de catre inamic, in zona. "Descoperim mult mai multe decit credeam", a declarat locotenentul Josh Diddams. Dispozitivele explozive artizanale, IED, "sint un flagel care decimeaza constant rindurile fortelor internationale si afgane". Conform Crucii Rosii Internationale, bombele plasate la marginea soselelor afecteaza de asemenea transportul ranitilor spre spitalul din Lashkar Gah, la 20 de kilometri de Marjah.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.