Internațional

Tiganii platiti de francezi sa se intoarca in Romănia sint din nou in Franta

Ziarul de Vrancea
15 feb 2010 594 vizualizări
Romănii si francezii s-au mobilizat pentru un mai bun control al "calatoriilor" pe care tiganii din Romănia le fac intre Franta si tara lor de origine.

Dupa ani in care autoritatile franceze au incercat sa puna capat cazurilor de exploatare a copiilor romi si a cersetoriei, secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, s-a deplasat in Romania pentru a rezolva problema, scrie cotidianul francez Le Monde. Ajutorul oferit pentru reintoarcerea in tara de origine, pus in practica de Franta in urma cu trei ani, este departe de a-si fi atins scopul. In 2009, aproximativ 8.000 de tigani au fost trimisi inapoi in Romania, avind in buzunar un bilet de avion si 300 de euro. Doua treimi dintre ei au revenit apoi in Franta.

Cea mai mare problema o reprezinta delincventa juvenila, copiii fortati sa cerseasca si impinsi catre furturi marunte. Anul trecut, 40% dintre tiganii acuzati de diferite infractiuni inregistrate in Paris erau minori. "Principiul liberei circulatii in Europa nu a fost conceput pentru a pregati terenul pentru toate formele de trafic", a avertizat Pierre Lellouche.

De cealalta parte, premierul Emil Boc a desemnat un secretar de stat responsabil cu reintegrarea romilor, scrie Mirel Bran pentru Le Monde. Autoritatile romane au promis sa trimita in Franta politisti si magistrati care sa ajute autoritatile franceze sa demascheze traficul de fiinte umane. "As vrea sa nu mai vad copii exploatati pe strazile din Paris. Nu este bine pentru imaginea Europei, nu este bine pentru imaginea Romaniei", a precizat Lellouche.

Secretarul de stat din Franta si-a exprimat speranta ca noua politica sa devina un "model european", validat in cadrul Conferintei europene concentrate pe problema romilor care va avea loc in luna aprilie, in Spania. Pina atunci, autoritatile romane trebuie sa treaca la treaba, incheie Le Monde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.