Internațional

In ciuda apelurilor entuziaste ale Frantei si Germaniei Europa ezita sa salveze Grecia de la faliment

Ziarul de Vrancea
13 feb 2010 527 vizualizări
Mai mult de 70% dintre germani resping planul UE de a sprijini Grecia, plan sustinut inclusiv de cancelarul Angela Merkel n cele mai pesimiste voci pun sub semnul intrebarii insasi existenta zonei euro

Planul Uniunii Europene (UE) de a sprijini Grecia ar putea fi blocat de presiunile cu care se confrunta cancelarul Angela Merkel in Germania pentru limitarea ajutorului acordat statului elen, neagreat de peste 70% dintre cetatenii germani. Momentul discutiilor intense privind ajutarea Greciei este cit se poate de nepotrivit pentru Merkel, intrucit si Germania se confrunta cu probleme bugetare. Datele prezentate, vineri, de autoritati au aratat ca economia a stagnat in ultimul trimestru din 2009. Potrivit unui sondaj realizat de institutul german TNS-Emnid, 71% din germani se opun unui sprijin financiar pentru Grecia.


PIB-ul grecesc si euro s-au dus la vale


Economia Greciei s-a contractat cu 0,8% in trimestrul patru, peste estimari, iar guvernul elen a revizuit in scadere datele aferente primelor trei trimestre din 2009, informatii care au determinat euro sa atinga un minim al ultimelor aproape noua luni fata de dolar. Analistii anticipau un declin economic de 0,5%. O sursa guvernamentala din UE a declarat ca este improbabil ca ministrii comunitari de Finante sa stabileasca, la intilnirile de saptamina viitoare, un pachet de ajutoare financiare pentru Grecia, sugerind ca guvernele sint in continuare incapabile sa decida cum sa impiedice aceasta criza sa lezeze increderea pietelor financiare in zona euro. "Liderii UE incearca sa mentina presiuni ridicate asupra Greciei, ca si asupra Portugaliei si Spaniei, pentru a face tot ce este posibil", a spus sursa.

La inceputul tranzactiilor de la New York, euro a scazut cu 0,8%, la 1,35,91 dolari pe unitate, dupa un minim de 1,3533 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din mai 2009.

In acelasi timp, Guvernul elen a revizuit declinul din primul trimestru de la 0,5% la 1%, pentru al doilea trimestru de la 1,2% la 1,9%, iar pentru cel de-al treilea de la 1,7% la 2,5%. Revizuirea datelor referitoare la PIB nu este neobisnuita, dar lipsa de acuratete a cifrelor din Grecia, in unele cazuri aparent deliberata si motivata politic, a alimentat criza datoriilor prin nemultumirea investitorilor si partenerilor statului elen din UE.

în octombrie anul trecut, noul guvern de la Atena a dezvaluit ca deficitul bugetar va fi in 2009 de doua ori mai mare decit previziunile initiale si de patru ori peste plafonul de 3% din UE. Potrivit analistilor, datele publicate vineri arata ca economia Greciei s-a contractat cu circa 2% in 2009, ceea ce implica venituri bugetare mai reduse, fapt care va afecta eforturile guvernului de reducere a deficitului bugetar.


"Grecii ne-au prostit timp de zece ani"


O recesiune profunda ar reduce totodata disponibilitatea populatiei si sindicatelor sa accepte reducerea salariilor si cheltuielilor. Potrivit unei surse citate de Reuters, natiunile UE au convenit sa intervina cu imprumuturi doar ca ultima solutie. "Nu ma astept la nimic concret din partea reuniunii Ecofin de saptamina viitoare", a aratat sursa, adaugind ca o reactie negativa a pietelor financiare poate determina oricind o decizie de acordare de ajutoare.

Statele UE nu sint insa dispuse sa vina rapid cu un ajutor financiar intrucit liderii considera ca au fost "prostiti" ani de zile de Grecia cu statistici inexacte si promisiuni incalcate. "Grecii ne-au prostit timp de zece ani. Acesta este motivul pentru care nimeni nu se grabeste sa le dea ajutoare", a spus sursa.


Problemele statelor din sudul Europei pun in pericol zona euro


Zona euro se va dezmembra din cauza supraevaluarii monedei in tarile din sudul Europei, sufocate de competitivitate scazuta, considera economistul grupului financiar francez Societe Generale Albert Edwards. Problema acestor state, incluzind Grecia, Portugalia si Spania, "consta in faptul ca mentinerea dobinzilor la un nivel scazut pentru multi ani a condus la supraincalzire (economica, n.r.) si inflatie rapida", a afirmat Edwards intr-o nota de cercetare publicata vineri.

Chiar daca guvernele "ar putea sa-si reduca deficitele fiscale, lipsa competititvitatii din zona euro are nevoie de ani intregi de deflatie. Orice ajutor acordat Greciei amina doar destramarea inevitabila a zonei euro", a spus el. Euro s-a depreciat cu 9,9% fata de dolar incepand din luna noiembrie, din cauza temerilor ca unele state, inclusiv Grecia, vor intimpina probleme in controlarea deficitelor bugetare.

Edwards a fost votat, in 2009, pe locul doi in clasamentul Thomson Extel al celor mai buni analisti din Europa, fiind devansat de James Montier, de asemenea analist la Societe Generale la momentul respectiv. Societe Generale a fost desemnat cel mai bun grup de analiza si cercetare economica pentru al treilea an consecutiv.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.