Internațional

Centrul de comanda al scutului antiracheta va fi in Cehia

Ziarul de Vrancea
12 feb 2010 371 vizualizări
Cehii negociaza cu SUA gazduirea centrului de comanda n NATO precizeza ca montarea elementelor antiracheta în Romănia reprezinta un aranjament bilateral cu SUA

Cehia poarta negocieri cu administratia Barack Obama pentru gazduirea unui centru de comanda in cadrul noului plan american al scutului antiracheta, a declarat un expert de rang inalt in politica de aparare, care are legaturi la Washington. Oficialul, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a declarat ca "Cehia nu este exclusa". "Se desfasoara discutii strategice intre Statele Unite si Cehia", a spus, la rindul sau, Jiri Benes, un purtator de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe, potrivit caruia "inca nu au fost prezentate propuneri concrete".

în ultimele zile, planurile modificate ale administratiei Obama in privinta apararii antiracheta au inceput sa prinda contur in conditiile in care presedintele roman, Traian Basescu, a anuntat, la 4 februarie, ca Romania va gazdui rachetele. în septembrie 2009, presedintele american, Barack Obama, a abandonat planul administratiei George W. Bush care prevedea amplasarea de rachete interceptoare in Polonia si a unui radar la Brdy, la sud-vest de Praga.

Cehia a parut ca este exclusa in ultimele saptamini de la noile evolutii ale apararii antiracheta, mai ales pentru ca Polonia a anuntat la 21 ianuarie ca va primi rachete americane Patriot si le va amplasa in apropierea granitei cu enclava rusa Kaliningrad. Posibilitatea infiintarii unui centru de comanda in Cehia este in "stadiu incipient", a declarat oficialul din domeniul politicii de aparare.


NATO ar vrea un scut europenizat


Planul de instalare a unor elemente ale scutului antiracheta in Romania reprezinta un aranjament bilateral intre Washington si Bucuresti, afirma purtatorul de cuvint al NATO, James Appathurai, fara a exclude posibilitatea ca sistemul sa fie integrat pe viitor intr-un plan al Aliantei Nord-Atlantice. Deocamdata, "nu exista un sistem antiracheta NATO pentru apararea Europei si nici vreo decizie pentru construirea unuia. Acordul cu Romania pentru acceptarea sistemelor defensive SM-3 este un acord al Statelor Unite cu NATO in calitatea de organizatie. NATO este pe cale sa analizeze posibilitatea construirii unui sistem antiracheta pentru Europa, iar sistemul american va avea un rol central. Dar nici o decizie nu a fost luata", explica purtatorul de cuvint al Aliantei Nord-Atlantice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.