Internațional

Moldova fara comunisti - rasfatata Europei

Ziarul de Vrancea
11 feb 2010 596 vizualizări
Republica Moldova a devenit rasfatata Europei dupa indepartarea comunistilor de la putere si restabilirea relatiilor cu finantatorii externi. Guvernul liberal-democrat de la Chisinau se bucura de un sprijin politic si financiar fara precedent din partea UE si a SUA. Guvernantii par hotariti sa profite la maximum de aceasta deschidere in plan extern. Ministrul de Externe Iurie Leanca face un turneu diplomatic prin Europa.

Moldova a fost prima republica ex-sovietica admisa in Consiliul Europei (la 13 iulie 1995), dar si tara cu cea mai lunga perioada de monitorizare din partea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (AP CE). Anul acesta se implinesc 15 ani de monitorizare "" perioada in care Moldova a oscilat intre vest si est, iar institutiile democratice s-au transformat in unelte politice bintuite de coruptie. Aceste fenomene antisociale, precum si incalcarea frecventa a drepturilor omului, au facut imposibila scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei.

Seful diplomatiei moldovene, Iurie Leanca, a mentionat ca autoritatile de la Chisinau vor elabora un plan de masuri, a caror realizare va avea ca efect scoaterea Moldovei de sub monitorizarea AP CE: "Ne-am propus sa avem un dialog foarte activ cu Consiliul Europei si cu raportorii si sa avem un plan de actiuni, realizarea caruia ar conduce la scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei". Totusi, noua guvernare de la Chisinau are o sarcina dificila "" curatarea sistemului judecatoresc si al procuraturii de elemente obediente fostei guvernari comuniste. Nici ministrul justitiei, Alexandru Tanase, nu este multumit de modul cum functioneaza acum impartirea dreptatii in Republica Moldova: "Nici eu nu am incredere in aceasta justitie. Stii foarte bine - am discutat nu o singura data despre cine sint cei care o compromit".


Moldova cauta apropierea de NATO


Autoritatile de la Chisinau s-au bucurat in ultimele luni de un sprijin masiv din partea comunitatii internationale. Seful diplomatiei moldovene, Iurie Leanca, a pornit intr-un turneu diplomatic prin Europa, pentru a convinge oficialii europeni sa mentina Republica Moldova pe agenda Uniunii Europene. Iurie Leanca va pleca la Bruxelles pentru a participa la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic in format 28ARepublica Moldova. Seful diplomatiei moldovene se va intilni cu cei 28 de ambasadori ai statelor aliate. Subiectul discutiilor va fi Planul Individual de Actiuni Republica Moldova - NATO si perspectiva cooperararii cu Alianta Nord-Atlantica. "Este vorba despre formarea sectorului de securitate. Avem mari deficiente la acest capitol. Aici putem sa ne referim la evenimentele triste din aprilie 2009 care au demonstrat ca institutiile de forta reactioneaza dupa anumite reflexe de sorginte sovietica si nu au nimic in comun cu sistemul democratic". La Bruxelles, ministrul Iurie Leanca va avea si o intrevedere bilaterala cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, precum si cu directorul general-adjunct al Directiei generale pentru relatii externe a Comisiei Europene, Hugues Mingarelli.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.