Internațional

Inca o amenintare globala majora: falsificarea pasapoartelor

Ziarul de Vrancea
10 feb 2010 553 vizualizări
Avertizarea vine de la seful Interpolului n anul trecut, americanii au descoperit aproximativ 4000 de persoane calatorind cu pasapoarte gasite sau furate

Cea mai mare amenintare cu care se confrunta lumea in prezent este falsificarea pasapoartelor, in speta milioanele de documente furate care ar putea fi folosite de teroristi sau infractori pentru a calatori in intreaga lumea, atentioneaza secretarul general al agentiei internationale de politie Interpol, Ronald K. Noble, intr-un interviu pentru Associated Press. Acesta nu este un pericol evident, insa a intrat in atentia publica dupa tentativa de atentat cu bomba de Craciunul trecut asupra unui avion de linie american.

Scanerele corporale, acceptate de numeroase tari dupa atentatul esuat, sint o solutie nechibzuita, este de parere Noble. "Cea mai mare amenintare in lume este aceea ca anul trecut au fost 500 de milioane de sosiri aeriene in intreaga lume in care documentele de calatorie nu au fost comparate cu baza de date a Interpol", a declarat el, citat de Agerpres.

"în acest moment, in baza noastra de date avem peste 11 milioane de pasapoarte furate sau pierdute. Aceste pasapoarte sint folosite, modificate fraudulos si sint oferite teroristilor, criminalilor de razboi, traficantilor de droguri, traficantilor de persoane", a spus el. Solutia consta, potrivit sefului Interpol, in servicii de informatii mai eficiente si schimburi mai bune de informatii secrete intre tari. "Nu stii motivatia din spatele persoanei care are un pasaport", a afirmat Noble. "Daca esti terorist, a spus el, vei cara explozibili care vor fi detectati? Nu!"

Numeroase aeroporturi americane folosesc scanere corporale, iar mai multe aeroporturi din alte tari au inceput sa apeleze la ele dupa ce un tinar nigerian, Umar Farouk Abdulmutallab, a incercat, la 25 decembrie, sa detoneze explozibili ascunsi in lenjeria intima intr-un zbor Amsterdam-Detroit. Noble a ridicat intrebari asupra sumelor de bani si a resurselor pe care le implica folosirea de scanere corporale. El a mai precizat ca autoritatile americane recunosc amenintarea pe care o reprezinta falsificarea pasapoartelor. în 2006, autoritatile americane au verificat datele Interpol de circa 2.000 de ori, in timp ce anul trecut au facut acest lucru de 78 de milioane de ori, descoperind aproape 4.000 de persoane care calatoreau cu pasapoarte furate sau gasite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.