Internațional

Noua Comisie Europeana a primit binecuvintarea Parlamentului de la Strasbourg

Ziarul de Vrancea
10 feb 2010 469 vizualizări
Intre cei 27 de comisari care fac parte din echipa condusa de Jose Manuel Barroso se afla si fostul ministru romăn al Agriculturii, Dacian Ciolos, care a preluat acelasi portofoliu - de data asta la nivel european

Noua Comisie Europeana, condusa de portughezul Jose Manuel Barroso, a fost aprobata, ieri, de membrii Parlamentului European, reuniti in plen la Strasbourg. Parlamentul European a aprobat, pentru un mandat de cinci ani, cu 488 de voturi pentru, 137 impotriva si 72 de abtineri noua echipa condusa de fostul premierul portughez, care isi incepe astfel cel de-al doilea mandat. Votul nu a fost o surpriza, majoritatea tratativelor avind loc anterior. Conservatorii, socialistii si liberalii si-au anuntat sustinerea fata de echipa lui Barroso. Numai ecologistii, comunistii si citiva eurosceptici si-au anuntat intentia de a vota impotriva.

Baroneasa Catherine Ashton va fi primul vicepresedinte al Comisiei, care va indeplini, in acelasi timp si functia de înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, functie creata prin Tratatului de la Lisabona, ce a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009.

în noua Comisie Europeana (CE) se regasesc 13 membri din vechea Comisie, plus presedintele Comisiei Europene si un comisar cu un mandat in Comisia Romano Prodi (1999-2004). Opt comisari nominalizati sint fosti deputati europeni. Dintre cei 27 de comisari desemnati, noua sint femei din care trei sint vicepresedinti.

Dupa votul pozitiv al eurodeputatilor, noua Comisie mai are nevoie doar de un acord formal al guvernelor UE, care ar putea avea loc astazi. Prima reuniune a Colegiului noilor comisari este prevazuta pentru 17 februarie, iar mandatul se va incheia la 31 octombrie 2014. Noii comisari vor depune juramintul in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.


Aplauze si acuzatii


Jose Manuel Barroso a fost felicitat cu ocazia votului deoarece a obtinut o "legitimitate democratica" si "un sprijin puternic din partea tuturor orizonturilor politice". "Avem acum toate mijloacele pentru a ne incepe activitatea", a precizat el, dind asigurari ca vrea sa actioneze "cu determinare pentru binele democratiei din Europa".

"Va trebui sa demonstreze ca merita increderea noastra si pentru acest lucru sa tina cont de aspectele sociale din Europa", a afirmat liderul socialistilor, Martin Schulz. Liderul liberalilor, Guy Verhofstadt, a facut de asemenea referire la un "sprijin conditionat". "Mai mult decit in ultimii cinci ani, asteptam de la Comisia Europeana sa fie motorul Europei" avansind "propuneri mai ferme si mai ambitioase in toate domeniile", a spus el.

Pe de alta parte, liderul grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, a denuntat o "adevarata coalitie de ipocriti" intre cele trei mari grupuri politice din Parlament (conservatori, social-democrati si liberali). "Domnul Barroso a promis o Comisie care va fi mai mult decit o suma de individualitati, dar adaugarea multor zerouri nu poate sa duca la un rezultat pozitiv", a precizat el, dind asigurari ca partidul sau este pregatit sa colaboreze intr-o serie de dosare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.