Internațional

Finantele au imprumutat 500 milioane lei la dobinzi similare cu cele din septembrie 2007

Ziarul de Vrancea
9 feb 2010 421 vizualizări
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat ieri 500 milioane de lei prin vinzarea de certificate de trezorerie cu scandenta la un an, iar randamentul mediu a scazut pentru a opta sedinta consecutiva, la 7,48% pe an, nou minim incepind cu luna septembrie 2007

Ministerul a vindut titluri la un randament mai scazut de 7,48% in luna septembrie a anului 2007, cind a platit 7% pe an. Saptamina trecuta, Finantele au vindut certificate cu scadenta la sase luni, cu un randament mediu de 7,78% pe an. Valoarea titlurilor de stat vindute a fost egala cu nivelul programat al licitatiei, de 500 milioane de lei. Nivelul cererii de titluri din partea bancilor comerciale a fost de 1,97 miliarde de lei, iar randamentul maxim acceptat de catre MFP s-a situat la 7,5% pe an. Cea mai recenta licitatie pentru astfel de titluri a avut loc pe 18 ianuarie, cind Finantele au vindut certificate de trezorerie de 2,36 miliarde de lei, de peste doua ori mai mult decit nivelul programat, de un miliard de lei. Randamentul la care s-au vindut atunci titlurile a fost de 8,86% pe an. Incepind cu 19 octombrie 2009, randamentul mediu la titlurile de stat vindute de Ministerul Finantelor s-a situat la 10% si a ramas neschimbat pina la finele anului trecut, timp in care au fost organizate 13 licitatii. De la inceputul acestui an, randamentul mediu a scazut treptat, la fiecare operatiune organizata. Finantele au programat pentru luna februarie sase licitatii, prin care intentioneaza sa vinda titluri de stat in suma de 3 miliarde lei, aceasta fiind cea mai mica valoare lunara anuntata din noiembrie 2008. In ianuarie, ministerul a imprumutat circa 5,765 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, depasind nivelul programat, de patru miliarde de lei. De la inceputul anului, suma atrasa se ridica la circa 7 miliarde de lei. Suma totala pe care MFP vrea sa o imprumute in primul trimestru de pe piata interna se ridica la 10-12 miliarde de lei, insa Finantele au in vedere si atragerea de bani de pe pietele internationale de capital in functie de evolutiile pietelor financiare si de oportunitatile oferite de acestea. Valoarea titlurilor de stat in lei vindute de catre Finante in 2009 a fost de 64,7 miliarde lei, suma imprumutata fiind de peste cinci ori mai mare fata de valoarea de anul precedent, de 12,5 miliarde lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.