Internațional

Genele ar putea sa indice ritmul de îmbatrinire biologica

Ziarul de Vrancea
9 feb 2010 513 vizualizări
Anumite variatii genetice ar putea sa indice ritmul de îmbatrinire a organismului uman, potrivit unui studiu britanic, publicat recent în revista Nature Genetics. Autorii acestui studiu - cercetatori la Universitatile Leicester si Kings College London - considera ca descoperirea lor i-ar putea ajuta pe medici sa identifice în avans pacientii care se confrunta cu un riscuri sporite de aparitie a bolilor specifice virstei a treia.

Oamenii purtind aceste variatii genetice prezinta diferente ale "ceasului lor biologic" la nivelul tuturor celulelor lor. Reprezentantii British Heart Foundation considera ca aceasta descoperire ar putea constitui o noua metoda de prevenire a maladiilor cardiace.

Desi medicii stiu foarte bine ca oamenii, pe masura de imbatrinesc, sint tot mai expusi in fata riscurilor de declansare a maladiilor Alzheimer, Parkinson si a celor cardiace, unii dintre pacienti cad prada acestor boli la o virsta mult mai timpurie decit s-ar fi asteptat specialistii. Una dintre teoriile actuale sugereaza ca "ceasurile biologice", denumite telomeri - parte a cromozomilor din fiecare celula care sint purtatori ai codului genetic - ar putea juca un rol important in acest mecanism.

înca de la nastere, de fiecare data cind o celula se divide, telomerii lor devin tot mai scurti si exista deja citeva dovezi stiintifice care demonstreaza faptul ca persoanele cu telomeri mai scurti, fie ca acestia s-au micsorat mai repede, fie ca s-au nascut cu versiuni cromozomiale mai scurte, sint mai mult expuse in fata riscului de aparitie a maladiilor asociate cu batrinetea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.