Internațional

Sute de mii de documente de calatorie, furate de la ambasade europene

Ziarul de Vrancea
9 feb 2010 492 vizualizări
Pasapoarte, carti de identitate, autocolante de vize si permise de conducere in alb au fost raportate disparute la sfirsitul anilor '90

Un numar de 341.956 de pasapoarte, carti de identitate, autocolante de vize si permise de conducere au fost furate din cladiri diplomatice europene, la sfirsitul anilor \'90, potrivit unui raport desecretizat al Guvernului olandez. Printre numeroasele furturi mentionate in documentul intitulat "Raportul de norme de securitate pentru posturile diplomatice", se numara cel de la consulatul portughez din Zurich, din anul 1999, cind au fost furate 200 de pasapoarte in alb. Raportul prezinta o lista a ambasadelor si consulatelor europene care au fost jefuite la sfirsitul secolului XX de catre "sindicate criminale" din Europa Centrala si de Est.

Bandele "au folosit ocazional violenta extrema" pentru a patrunde in posturile diplomatice "slab securizate", potrivit raportului. Autorii jafurilor cunosteau "tehnici folosite de fostele agentii de spionaj".

Potrivit unui alt raport furnizat de Ministerul olandez al Afacerilor Externe, doar in Luxemburg au fost furate sute de pasapoarte in alb si autocolante de viza de la ambasadele Olandei, Spaniei, Austriei si Portugaliei intre decembrie 1998 si primavara anului 2000. Furturi au avut loc si in Viena, Geneva, Lausanne, Bruxelles si alte orase.

Printre persoanele interesate sa obtina documente de calatorie in alb, se numara fotbalistii din tari din afara UE care joaca pentru cluburi de fotbal europene, dar si teroristi, cum ar fi Abdessatar Dahmane care, impreuna cu un complice, s-a dat drept jurnalist in septembrie 2001 si a ajuns in apropiere de liderul militar afgan Ahmed Shah Massoud, omorindu-l intr-un atentat sinucigas.

Autoritatile olandeze au incetat sa mai efectueze transporturi mari de documente de calatorie in alb, obligind hotii sa caute alte tinte. în Manchester, un camion a fost jefuit de autori necunoscuti in iulie 2008. Vehiculul nesecurizat transporta 3.000 de pasapoarte in alb si autocolante de viza, destinate posturilor diplomatice britanice de la un aeroport local.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.