Internațional

Americanii promit sa nu mai porneasca doua razboaie in acelasi timp

Ziarul de Vrancea
8 feb 2010 602 vizualizări
n noua doctrina militara a Pentagonului pune accent pe capacitatea armatei SUA de a contracara o serie intreaga de amenintari, de la terorism si pina la atacuri cibernetice

Armata americana nu va mai purta doua mari razboaie conventionale in acelasi timp, ci mai curind se va pregati pentru mai multe conflicte si nu pentru toate in acelasi stil, potrivit proiectului noii doctrine militare a Pentagonului, relateaza Agerpres. Noua strategie de planificare militara va inlocui stilul de lupta vechi de aproape 25 de ani de a purta si cistiga doua mari razboaie conventionale in doua locuri diferite, in favoarea unei forte de lupta capabile sa protejeze interesele americane in intreaga lume in fata unei serii de amenintari, de la terorism la atacuri cibernetice. Schimbarea va fi inclusa in Quadrennial Defense Review (QDR) din 2010, un document mandatat de Congres care analizeaza viitoarele amenintari si cerintele militare pentru a le diminua.

Ultima revizuire importanta a doctrinei militare a fost facuta in 2006, insa viziunea Pentagonului asupra lumii s-a schimbat dramatic in ultimii patru ani. Strategia din 2006 a fost puternic concentrata pe amenintarea unui razboi conventional la scara larga cu China si pe relatia tensionata a Beijingului cu Taiwanul. în document se sublinia, de asemenea, nevoia unui rol mai mare pentru trupele speciale in razboaiele din Irak si Afganistan.

Analiza din 2010 va sublinia amenintarile din partea Chinei, dar va privi si spre nevoia de aparare impotriva amenintarii in crestere reprezentate de atacurile cibernetice - fara a lega direct China de atacurile de acest fel din trecut, potrivit oficialilor de la Pentagon -, dar si spre concentrarea Chinei pe atacuri preventive si pe paralizarea abilitatii adversarului de a stabili ce va face aceasta inainte de un atac amplu.

Serviciile de informatii arata ca teroristii au planuit sa puna mina pe arme biologice sau chimice, ori pe material nuclear, pentru atacuri, Pentagonul considerind ca armele de distrugere in masa vor fi in continuare o amenintare, de aceea isi va dezvolta capacitati mai bune de detectarea a unor astfel de arme.

în timp ce fortele speciale de operare continua sa fie o prioritate din 2006, noua analiza pune accentul pe un sprijin mai bun pentru trupele de elita.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.