Internațional

Cartea lui Hitler ar putea sa reapara in Germania

Ziarul de Vrancea
6 feb 2010 549 vizualizări
Noua editie germana a "Mein Kampf", crezul lui Hitler, are sanse sa fie republicata înainte de 2015

O noua editie in limba germana, adnotata de istoricii din Munchen, a lucrarii "Mein Kampf", scrisa de Adolf Hitler, ale carei drepturi de autor sint in posesia statului german pina in 2015, ar putea fi publicata inaintea expirarii acestui termen, informeaza www.spiegel.de. Istoricii din Munchen spera ca detinatorul drepturilor de autor, landul german Bavaria, va permite tiparirea acestei noi editii chiar inainte de expirarea termenului specificat.

De-a lungul timpului au existat multe cereri ale istoricilor de a republica in limba germana "Mein Kampf", lucrarea de capatii a lui Adolf Hitler. Daca o editie adnotata a acestei lucrari controversate va fi publicata cu putin timp inainte de expirarea termenului de protectie oferita de drepturile de autor, initiativa ar face inutila o probabila republicare a cartii de catre extrema neonazista din Germania, dupa 2015. Potrivit unui post de radio german, Institutul pentru Istorie Contemporana din Munchen lucreaza deja la o editie adnotata completa, ce va cuprinde insemnari ale autorilor despre faptele care l-au inspirat pe Hitler si locurile in care acesta se afla in momentul in care a scris anumite pasaje.

însa oficialitatile landului Bavaria, care detine drepturile de autor asupra lucrarii "Mein Kampf", au declarat ca nu intentioneaza sa autorizeze lansarea pe piata a noii editii inainte ca lucrarea sa intre in domeniul public. Drepturile de autor asupra lucrarii "Mein Kampf" vor expira in 2015, la 70 de ani de la moartea autorului Adolf Hitler, asa cum prevede legislatia germana in domeniu. Drepturile de autor asupra acestei lucrari au intrat in posesia landului Bavaria in 1945, dupa ce le-a preluat de la editura Eher-Verlag, infiintata de partidul nazist, in cadrul unui program de denazificare a tarii, initiat de trupele aliate. Temindu-se ca lucrarea sa nu promoveze neo-nazismul, landul Bavaria nu a permis de atunci retiparirea lucrarii "Mein Kampf" in limba germana.

Citeva editii in limbi straine au fost totusi publicate. Landul bavarez a deschis actiuni in justitie impotriva autorilor acestor editii. Lucrarea nu este interzisa in Germania, insa poate fi vinduta doar "in scopuri stiintifice, de cercetare".

"Mein Kampf (Lupta Mea)" este o carte scrisa de Adolf Hitler in doua volume: "Eine Abrechnung", publicat pe 18 iulie 1925, si "Die nationalsozialistische Bewegung" (Miscarea National-Socialista), publicat in 1926.

Hitler a dictat cartea cind a fost tinut prizonier in inchisoarea din Landsberg (Germania). Cartea a fost dactilografiata de Rudolf Hess. "Mein Kampf" este o opera autobiografica, dar si o platforma-program a nazismului, mai ales al doilea volum, ce cuprinde asa-zisele "solutii" pentru "problema evreiasca". "Mein Kampf" a reprezentat si inca reprezinta pentru nazistii si neo-nazistii din lumea intreaga lucrarea care a pus bazele national-socialismului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.