Internațional

Comunistii din R. Moldova o fac pe victimele

Ziarul de Vrancea
4 feb 2010 496 vizualizări
Fostul director al Serviciului de Informatie si Securitate (SIS) al R.Moldova, Artur Resetnicov, a declarat ca SIS detinea informatii potrivit carora, dupa alegerile din 7 aprilie, urmau sa aiba loc proteste, la care urmau sa participe circa 2.000 de tineri din Romania.

Potrivit lui Artur Resetnicov, SIS ar fi intervenit, in Republica Moldova reusind sa intre doar aproximativ 15 tineri . Fostul director al SIS a declarat ca Vladimir Voronin a fost la curent cu toate informatiile detinute de SIS . Artur Resetnicov a confirmat, de asemenea, afirmatiile lui Voronin, potrivit carora in luna aprilie a avut loc o tentativa de lovitura de stat. Resetnicov a fost audiat la Procuratura Generala, in dosarul protestelor postelectorale din 7 aprilie. Audierea sa intervine dupa ce fostul presedinte Vladimir Voronin, consilierul Marc Tkaciuk si secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, au fost la rindul lor chemati la Procuratura Generala. "Inainte de alegerile din 5 aprilie, am primit informatii ca peste 2.000 de tineri din Romania vor sa vina la Chisinau, sub pretextul sarbatorii Unirii Romaniei si ca acestia urmau sa ramina pina la 7 aprilie, sa protesteze cu lozinci antistatale", a declarat fostul director al SIS, citat de editia electronica a Jurnal de Chisinau. "Sunt mindru ca nu s-a permis varsarea de singe. Unele persoane care se aflau in PMAN (Piata Marii Adunari Nationale, n.red.) aveau la ei arme de foc. Presedintele Vladimir Voronin a dat ordin ca politistii sa nu poarte arme de foc, pentru ca acestia ar fi putut sa nu reziste si sa traga", a continuat Resetnicov. Potrivit acestuia, scopul protestelor postelectorale din 7 aprilie nu a fost devastarea institutiilor de stat, ci "provocarea organelor de forta". El a afirmat ca o dovada a faptului ca protestele din aprilie au fost organizate de forte politice din Republica Moldova este faptul ca "tinerii au fost pregatiti, timp de luni de zile, in cadrul mitingurilor de partid, sa parcurga traseul PMAN".


S-ar fi incercat asasinarea lui Voronin


Resetnicov sustine ca "exista doar o persoana decedata in circumstante inca neclare, Valeriu Boboc". Fostul director al SIS califica drept "antiumane" si "necrestinesti" declaratiile actualei guvernari, potrivit carora au existat inca trei victime ale protestelor din aprilie. "Hai si-om dezgropa, hai si-om umbla prin cimitire. Sunt iarasi niste declaratii populiste", a apreciat Resetnicov, referindu-se la afirmatiile recente ale premierului Vlad Filat, privind necesitatea deshumarii presupuselor victime din 7 aprilie. Artur Resetnicov a mentionat ca, incepind din 2008, el si familia sa au fost supusi unor amenintari, care l-au determinat sa isi instaleze un post de paza in fata portii. Fostul director al SIS a afirmat, de asemenea, ca, dupa 7 aprilie, "la SIS au parvenit informatii, potrivit carora s-ar urmari asasinarea fostului presedinte Vladimir Voronin".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.