Internațional

De ce este interesata China de Republica Moldova?

Ziarul de Vrancea
4 feb 2010 830 vizualizări
Interesul manifestat de China pentru Republica Moldova este un mister pentru majoritatea analistilor n presupusele "tinte" ale guvernului de la Beijing variaza de la asigurarea unei "monede de schimb" in relatiile cu Rusia la exploatarea potentialului comercial dat de localizarea geografica

China a decis anul trecut sa acorde un imprumut de un miliard de dolari Republicii Moldova, egal cu circa 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al celui mai sarac stat european, si cu siguranta cel mai mare credit obtinut vreodata de Chisinau. Imprumutul de un miliard de dolari de la China eclipseaza pina si ajutorul obtinut luna trecuta de la FMI, de 574 milioane de dolari. Intrebati care sint motivele din spatele interesului manifestat de China pentru Republica Moldova, analistii politico-economici au cerut timp de gindire. "Tarile mici si sarace, fara resurse minerale semnificative, sint candidati cu sanse mici de reusita la atragerea investitiilor din partea Chinei, a treia mare economie a lumii. Totusi, China manifesta tot mai mult interes pentru Moldova, fost stat sovietic mai sarac decit multe tari din Africa. Aici, carute trase de cai, incarcate cu fin, circula alaturi de Mercedes-uri si Lexus-uri ultimul model, iar apa vine la sat dupa drumuri zilnice la fintina. Intrebati de ce (este China interesata de Moldova - n.r.), expertii au nevoie de timp de gindire", scrie Reuters


Analistii nu gasesc explicatii


Analistul Economic Intelligence Unit (EIU) Duncan Innes-Ker nu gaseste o explicatie.

"E adevarat ca exportatorii chinezi cauta sa-si diversifice baza de exporturi. Imi imaginez ca ar vrea sa se duca in locuri mai traditionale, deoarece Moldova nu are infrastructura necesara. De fapt, nu are mai nimic", a spus rizind analistul. Interesele Chinei in Moldova sint neclare, dar exista indicii care sugereaza potentialul economic ridicat al tarii, noteaza Reuters, facind referire la agricultura, la profilul educational bun al populatiei, datorat in principal sistemului de invatamint mostenit din era comunista, sau la potentialul tehnologic subliniat de numarul mare de internet cafe-uri din Chisinau. Fondurile promise de China, al caror cuantum este inca negociat dupa schimbarea guvernului, se vor indrepta cel mai probabil catre constructii, infrastructura si probabil spre dezvoltarea industriei high-tech, potrivit autoritatilor moldovene.


Noul model de politica externa chinezeasca


Insa interesele Chinei transcend motivele economico-comerciale evidente. Mai semnificativa decit randamentul economic al investitiei este influenta care poate fi cumparata cu acest credit, scrie Reuters. "China isi exercita noul model de politica externa (...) isi exploreaza avantajele de superputere in ascensiune", spune analistul IHS Global Insight Lilit Gevorgyan. In timp ce devine tot mai autoritara in relatia cu Statele Unite, China intra in Europa de Est cu pasi mici, tintind intii zonele sarace, construind treptat legaturi financiare puternice cu vecinii Rusiei. In luna iunie a anului trecut, guvernul de la Beijing a decis sa investeasca un miliard de dolari pentru constructia de centrale electrice si drumuri in Tadjikistan, iar in martie 2009 banca centrala a Chinei s-a angajat intr-un contract de swap valutar pe trei ani, in valoare de 20 miliarde yuani (aproape 3 miliarde de dolari) cu Belarus. "Prin intarirea pozitiei in curtea Rusiei, China isi imbunatateste mina in negocierile cu Moscova", spune Innes-Ker de la EIU. Gevorgyan impartaseste la rindul ei acest punct de vedere, aratind ca Beijingul vrea sa cistige "dividende politice" prin investitiile in tarile sarace din fosta Uniune Sovietica.

China are nevoie de putere in relatia cu Rusia deoarece importa de acolo tot mai multe resurse, mai ales petrol si gaze naturale. Pe de alta parte, imprumutul acordat Moldovei nu este lipsit de potential comercial si ar putea stabili in favoarea Chinei un avanpost catre accesarea pietelor din zonele de influenta ale Uniunii Europene si Rusiei. "Exista sinergii intre interesele de export ale Chinei si specificul industriei moldovene", potrivit lui Franklin Steves, consilier politic la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). China se va concentra probabil pe agricultura din Moldova, dar si pe vinificatie si industria textila, apreciaza acesta. Exporturile directe de aici catre pietele din Uniunea Europeana ar reduce semnificativ costurile de transport suportate de China, sporind astfel competivitatea produselor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.