Internațional

Un caz delicat in insula devastata de cutremur

Ziarul de Vrancea
1 feb 2010 541 vizualizări
Zece americani au incercat sa iasa din Haiti cu un autobuz plin cu copii n ei au fost arestati sub acuzatia ca fac trafic cu copii n cei zece nu aveau nici un act asupra lor n "Este un furt!", a afirmat ministrul pentru afaceri sociale si munca

Zece cetateni americani, suspectati ca au "furat" 33 de copii cu virste cuprinse intre doua luni si 12 ani, au fost arestati in Haiti, la peste doua saptamini dupa seismul din 12 ianuarie. "Este un furt, nu este o adoptie", a spus ministrul pentru afaceri sociale si munca, Yves Chrisatllin, care a precizat ca, "pentru a parasi Haiti, un copil are nevoie de o autorizatie din partea Institutului pentru bunastarea sociala, care se ocupa de cazurile de adoptie". Potrivit lui, sint implicati si doi pastori, unul din Haiti si unul din Atlanta (SUA).

Cetatenii americani, cinci barbati si cinci femei, au fost predati justitiei si se aflau simbata seara in arestul Directiei centrale a politiei judiciare din Port-au-Prince, impruna cu doi presupusi complici haitieni, a confirmat directorul general de politie Mario Andresol. A fost lansata o ancheta pentru a stabili in ce circumstante au ajuns cei 10 americani la copii, a precizat el.

"Acum tine de justitie sa isi faca treaba", a spus seful politiei, precizind ca toti copiii au fost transferati intr-un adapost din Croix-des-Bouquets, la nord de Port-au-Prince. "Este pacat ca cetateni americani sint implicati in acest dosar, pentru ca ei ne ajuta, la fel ca si alte tari", a afirmat ministrul.

într-un interviu pentru postul american de televiziune NBC, un apropiat al americanilor arestati a declarat ca acestia sint pusi sub acuzare pentru trafic cu copii si ca acest dosar este o neintelegere administrativa. Americanii au fost prezentati ca facind parte dintr-o organizatie caritabila numita "Refugiul pentru o noua viata a copiilor", cu sediul in statul Idaho.

Cei zece au explicat ca intentionau sa-i duca pe copii in tara vecina pentru a le oferi un adapost temporar. "Am venit in Haiti ca sa ii ajutam pe aceia care nu au nici un sprijin", a spus Laura Silsby, care face parte din grup. "Avem incredere ca autoritatile se vor convinge ca intentiile noastre sint bune", a mai spus ea.

Numerosi copii au fost adoptati dupa cutremurul care a devastat Haiti in 12 ianuarie. Administratia americana le-a cerut viitorilor parinti adoptivi ai copiilor haitieni sa aiba rabdare, pina la implementarea unor proceduri transparente, pentru evitarea unor greseli si a traficului cu copii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.