Internațional

Experiment pe viu in Lituania: Detinut în Gulag pentru o zi

Ziarul de Vrancea
30 ian 2010 592 vizualizări
Cei care vor sa simta pe pielea lor atrocitatile din lagarele staliniste, sint imbracati in zeghe, "internati" intr-un buncar abandonat in padure si pusi la munca sub supravegherea unor "tortionari"

Pentru a simti pe pielea proprie ce a insemnat viata din sistemul de lagare staliniste, in Lituania, tinerii studenti din Europa pot deveni detinuti pentru o zi in Gulag, relateaza publicatia rusa Izvestia, citata de Agerpres. "Distractia" este absoluta gratuita. în fiecare zi, intre 30 si 40 de tineri studenti din diferite state europene devin pentru citeva ore prizonieri intr-o colonie cu regim sever. Evenimentul incepe cu un tur al Muzeului KGB din Vilnius, apoi tinerii sint imbracati in zeghe si transportati in padure, intr-un buncar abandonat. Baietii si fetele lucreaza cite cinci-sase in frig, sub privirile atente ale "supraveghetorilor" in uniformele NKVD. Toate acestea dureaza pina cind se anunta moartea lui Stalin si gratierea lor.

Directorul Fundatiei "Memoria istorica" din Moscova, Aleksandr Diukov, a criticat virulent acest "role-playing game" din Lituania. "Actorii care joaca rolul supraveghetorilor NKVD isi bat joc de studentii in rol de detinuti, vorbind intre altele exclusiv in limba rusa. Practic, asistam la o incitare sincera la ura fata de Rusia si rusi, pentru ca putini straini stiu ca in organele represive din Lituania au servit multi lituanieni care isi persecutau conationalii in limba lituaniana", a declarat el.

Se preconizeaza ca proiectul sa se incheie la 11 martie 2010, in ziua cind Lituania va marca cea de-a 20-a aniversare de la obtinerea independentei si iesirea din URSS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.