Internațional

Ziarele de la Moscova au vazut altfel vizita la Chisinau a lui Traian Basescu:Expansiunea Romăniei în Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
30 ian 2010 714 vizualizări
Pe linga ajutorul promis celei mai sarace tari din Europa, Traian Basescu a vrut sa apara ca un "presedinte al tuturor romănilor", consemneaza un important cotidian din capitala Rusiei

Influenta Romania in Republica Moldova creste simtitor, comenteaza in cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, care face referire la vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau si la deschiderea postului de televiziune Publika TV. "Doar in ultima jumatate de an se pregateste lansarea a doua mari grupuri media (Publika TV si Jurnal TV - n. r.), care, in scurt timp, vor domina total piata mass-media din Republica Moldova", scrie Nezavisimaia Gazeta, subliniind ca "influenta Romania in R. Moldova creste simtitor".

"Expansiunea romaneasca este sustinuta si de o parte dintre politicieni, care pledeaza deschis pentru viziunile unioniste. în rindurile lor este presedintele interimar, Mihai Ghimpu, care este un factor important ce sporeste activizarea Romaniei in R. Moldova", adauga publicatia rusa, citindu-l pe analistul Vitalii Andrievschii.

Nezavisimaia Gazeta mai scrie ca Republica Moldova este "o platforma convenabila pentru dezvoltarea relatiilor cu Federatia Rusa", in special in privinta tranzitarii gazelor rusesti pe teritoriul tarii.

Cotidianul rus abordeaza, de asemenea, si tema acordarii cetateniei romane pentru locuitorii din R. Moldova, mentionind ca rindurile doritorilor devin tot mai mari.


Transnistria - "o oaza comunista", care trebuie separata de Basarabia?


La rindul sau, cotidianul Kommersant scrie ca vizita lui Traian Basescu la Chisinau are loc in contextul relansarii relatiilor moldo-romane, dupa evenimentele din aprilie 2009, apreciind ca aceasta reprezinta o confirmare a legitimitatii sale ca "presedinte al tuturor romanilor".

Apropierea moldo-romana este insa un tango, unde danseaza doua persoane, apreciaza analistul rus Serghei Markedonov in Kommersant. Vizita presedintelui roman in R. Moldova este un eveniment important din mai multe motive, explica el. în primul rind, dupa victoria intr-o campanie electorala incordata, Basescu trebuie sa obtina o legitimitate, nu doar in calitate de sef de stat al Romaniei, ci si ca "presedinte al tuturor romanilor" - locuitorii republicii de peste Prut, spune analistul rus. în al doilea rind, vizita presedintelui roman are loc in conditiile relansarii relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, dupa ce, in timpul guvernarii presedintelui Vladimir Voronin tarile vecine au fost in stare de conflict, punctul culminant fiind evenimentele din aprilie anul trecut de la Chisinau, noteaza Markedonov.

Cum poate fi justificat punctul de vedere al celor care au drept scop final relansarea "romanizarii" Republicii Moldovei? în ambele tari exista atit adepti ai "integrarii romanesti", cit si adversarii acesteia, explica analistul rus pentru Kommersant. El reaminteste ca, in fiecare an, Bucurestiul ofera peste 1.000 de burse pentru studentii din Republica Moldova. Pentru o republica mica, cu o populatie de patru milioane de locuitori, acest sprijin este impresionant, adauga Serghei Markedonov.

Ca si Rusia in Abhazia si Osetia de Sud, Romania acorda moldovenilor cetatenia romana. Dar, spre deosebire de pasapoartele rusesti, cel romanesc deschide o fereastra in tarile din "vechea Europa", care constituie pentru moldoveni o importanta sursa de venit, explica analistul.

în final, Markedonov noteaza ca in prezent multe voci din Romania se arata sceptice fata de unirea cu cea mai saraca tara din Europa, considerindu-i pe moldoveni un fel de "romani rusi", iar Transnistria - "o oaza comunista", care trebuie separata de Basarabia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.