Internațional

OMS, acuzata ca a declarat pandemia de gripa la presiunea producatorior de vaccinuri

Ziarul de Vrancea
28 ian 2010 503 vizualizări
n responsabilii organizatiei au negat acuzatiile formulate de un epidemiolog german, care i-a acuzat pe producatori ca "au utilizat substante cu efecte putin cunoscute"

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) s-a aparat, ieri, la Consiliul Europei, de afirmatiile potrivit carora a fost influentata de producatorii de vaccinuri in decizia sa de a decreta stare de pandemie de gripa cu virus A/H1N1. în timpul unei audieri la Consiliul Europei, consilierul special al OMS asupra pandemiilor de gripa, Keiji Fukuda, a declarat ca agentia ONU "nu a fost influentata in mod neintemeiat de laboratoare" si a amintit ca expertii consultati "trebuie sa semneze o declaratie privind interesele lor private".

Este vorba despre o pandemie care este "stabilita formal, care nu s-a incheiat", in contextul in care virusul "este prezent in intreaga lume", a declarat el, in fata Comisiei de sanatate a Adunarii Consiliului Europei. "Un comitet de experti din cele opt tari cele mai expuse, selectionati pentru competentele lor individuale, a apreciat in unanimitate ca toate criteriile erau intrunite pentru a declara pandemie" in luna iunie, a adaugat el.

Anterior, epidemiologul german Wolfgang Wodarg a acuzat OMS ca a exagerat amenintarea gripei, calificind-o "pandemie" sub presiunea laboratoarelor farmaceutice. "Laboratoarele nu asteptau decit acest lucru, desi boala era relativ putin severa", a afirmat el, apreciind ca producatorii de vaccinuri aveau in vedere obtinerea de venituri substantiale. El i-a acuzat ca au "utilizat substante cu efecte putin cunoscute", supunind persoanele vaccinate la eventuale riscuri de sanatate.

Intervenind pentru grupul de fabricanti europeni de vaccinuri, doctorul Luc Hessel a respins aceste acuzatii. "Am efectuat teste intr-un mod riguros, rapid, dar fara graba (excesiva), folosindu-ne de ultimele progrese tehnologice", a afirmat el. "Din cele 38 de milioane de persoane vaccinate in Europa, problemele constatate sint clasificate «de la slabe la moderate»", a continuat el.

Gripa cu virus A/H1N1 a provocat moartea a cel putin 14.142 de persoane in intreaga lume, de la aparitia sa in martie-aprilie pe continentul american, potrivit ultimului bilant publicat de OMS.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.