Internațional

O comisie a Parlamentului Frantei recomanda interzicerea valului islamic

Ziarul de Vrancea
28 ian 2010 445 vizualizări
Institutiile vizate sint spitalele si scolile, dar membrii comisiei au adaugat si transportul in comun n un proiect de lege initiat de partidul lui Sarkozy extinde interdictia in toata tara

O comisie parlamentara din Franta a recomandat ieri interzicerea partiala a valului islamic integral (burka) si adoptarea de masuri pentru a nu permite purtarea acestuia in spitale, scoli si in mijloacele de transport in comun. Intr-un raport de aproape 200 de pagini, elaborat pe parcursul a sase luni si foarte asteptat de opinia publica franceza, comisia recomanda refuzul rezidentei sau al cetateniei pentru orice persoana care afiseaza semne vizibile de "practici religioase radicale".

Recent, presedintele Nicolas Sarkozy afirma ca valul islamic "nu este binevenit in Franta". Sondajele de opinie arata ca cei mai multi dintre francezi sustin interzicerea totala a valului islamic. Totusi, comisia parlamentara a recomandat ca, pentru moment, restrictiile sa fie limitate. Potrivit raportului, femeile care sfideaza aceasta recomandare intrind in institutii publice cu fata acoperita nu vor beneficia de serviciile solicitate - spre exemplu, de ajutoare sociale.


Proiect de lege pentru interzicerea totala


Exista doua tipuri de valuri folosite de femeile musulmane pentru acoperirea fetei: niqab si burka. In Franta, niqabul este cel mai des folosit. De obicei, niqabul lasa ochii descoperiti. Este purtat cu un val care acopera capul si poate fi folosit alaturi de un val separat, pentru ochi. Burka acopera intreaga fata si corpul, cu o plasa in dreptul ochilor, pentru ca femeia sa poata vedea.

In Franta, nu exista foarte multe femei care aleg sa-si acopere fata din motive religioase - sub 2.000, potrivit cifrelor oficiale, dar dezbaterea despre valul islamic si locul musulmanilor in societate preocupa de peste sase luni Hexagonul.

Chestiunea a divizat viata politica. Opozitia socialista este impotriva unei legiferari in acest sens, afirmind ca o astfel de interdictie va fi greu de pus in practica. Desi afirma ca, in principiu, este impotriva valului islamic integral, unii membri ai partidului si-au exprimat temerea ca orice reglementare de acest gen ar putea stigmatiza femeile musulmane. In schimb, UMP, partidul de dreapta care il sustine pe Sarkozy, a introdus deja in Parlament un proiect legislativ privind interzicerea totala a valului islamic, din motive de securitate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.