Internațional

Sistem european de identificare automata a amprentelor.

Ziarul de Vrancea
17 feb 2005 2586 vizualizări
Autoritatile romăne vor derula un proiect în valoare de peste 2,6 milioane de euro pentru implementarea Sistemului European de Identificare Automata a Amprentelor.

Autoritatile romane vor derula un proiect in valoare de peste 2,6 milioane de euro pentru implementarea Sistemului European de Identificare Automata a Amprentelor - EURODAC, functional dupa aderarea la UE. Proiectul este finantat prin fonduri Phare, programul fiind derulat de Oficiul National pentru Refugiati (ONR) si avind un buget de 2,67 milioane de euro (1,67 milioane de euro din fonduri Phare si un milion de euro din cofinantare. EURODAC a fost lansat la 15 ianuarie 2003, in statele membre ale UE (mai putin Danemarca), precum si in Norvegia si Islanda. Sistemul permite compararea amprentelor solicitantilor de azil si ale unor anumite grupuri de imigranti ilegali. Fiecare stat membru ridica amprentele solicitantilor de azil cu virsta de peste 14 ani si le compara cu cele deja incluse in baza de date centrala. Cu ajutorul acestui sistem, se poate identifica mai usor statul care raspunde de verificarea unei cereri de azil depusa intr-un stat membru. Astfel este posibila eliminarea desfasurarii simultane sau consecutive a procedurilor de azil in mai multe state membre. Compararea amprentelor centralizate la nivel european prin EURODAC ofera posibilitatea de a se stabili daca un solicitant de azil nu a depus deja o cerere de azil in alt stat membru si care este statul prin care el a intrat ilegal pe teritoriul UE. Se reduce astfel numarul de investigatii pentru procesarea cererilor de preluare, precum si numarul de cereri inutile de azil. Sistemul are in evidenta si persoanele care au fost retinute trecind ilegal o frontiera externa si care n-au putut fi returnate in baza acordurilor de readmisie. Daca aceleasi amprente au fost inregistrate si in alta tara participanta in sistem, atunci persoana este trimisa in tara in care au fost amprentata pentru prima oara. Acest sistem este un instrument important si pentru dezvoltarea unui sistem european comun in domeniul azilului, a celei de a doua generatii a Sistemului de Informatii Schengen, precum si a Sistemului de Identificare a Vizelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.