Internațional

Caldura mare in primii zece ani ai mileniului

Ziarul de Vrancea
23 ian 2010 634 vizualizări
Inregistrarile Agentiei Spatiale Americane arata ca ultimul deceniu a fost cel mai cald, din 1880 si pina în prezent, iar anul trecut este pe locul doi in clasamentul mediilor de temperatura, dupa anul 2005

Deceniul care tocmai s-a incheiat a fost cel mai cald de pe planeta, potrivit masuratorilor consemnate de la sfirsitul secolului XIX. Agentia Spatiala Americana, NASA, mai precizeaza ca anul 2009 a fost al doilea cel mai cald an de pe suprafata Pamintului incepind din 1880, data de la care temperaturile au inceput sa fie inregistrate in mod stiintific, precizeaza Institutul de Studiu Spatial Goddard din cadrul NASA (GISS).

Anul 2008 a fost cel mai rece an al acestui deceniu, din cauza puterii curentului marin La Nina, care a racit zona tropicala a Oceanului Pacific, dar temperaturile au urcat la un nivel aproape record in 2009, dupa diminuarea influentei acestui curent.

Anul 2005 ramine cel mai cald dintre toate cele inregistrate, dar 2009 se plaseaza imediat dupa el, aproape la egalitate cu un grup de ani recenti, care candideaza la "titlul" de al doilea cel mai cald an inregistrat vreodata. Este vorba despre anii 1998, 2002, 2003, 2006 si 2007.


Temperatura planetei a crescut cu mai putin de un grad in 130 de ani


"Exista variatii importante ale temperaturilor terestre de la un an la altul, provocate de influenta alternativa a curentilor din Oceanul Pacific, El Nino (cald) si La Nina (rece)", a explicat James Hansen, directorul GISS. "Dar atunci cind facem media temperaturilor pe cinci sau zece ani pentru a reprezenta grafic evolutia acestor fluctuatii anuale ale temperaturilor, se poate vedea ca incalzirea planetei continua fara incetare", a subliniat el.

Observind evolutia temperaturilor din 1890 pina in prezent, se constata o tendinta clara de incalzire a suprafetei globului, in pofida unei inversari a temperaturilor intre deceniile 1940 si 1970, releva Institutul de Studiu din cadrul NASA. în decursul ultimilor 30 de ani, acest institut a inregistrat o crestere medie de aproximativ 0,2 grade Celsius pe deceniu. în total, temperaturile pe planeta au crescut cu aproximativ 0,8 grade, din 1880 si pina in prezent.

"Este o cifra pe care este important sa o retinem", a subliniat Gavin Schmidt, un climatolog din cadrul GISS, subliniind ca diferenta de temperatura intre al saselea si al doilea cel mai cald an este nesemnificativa din cauza marjei de incertitudine.

în 2009 s-a inregistrat aproape un record de temperatura in pofida unei luni decembrie neobisnuit de rece, in cea mai mare parte a Americii de Nord, noteaza GISS. Masele de aer cu presiune inalta au antrenat o diminuare a influentei Jet Stream, un curent de aer cald, pe directia est-vest. Acest mecanism a deschis calea unor mase de aer glacial arctic catre intregul continent nord-american, determinind o scadere temperaturilor la niveluri anormal de mici, precizeaza GISS.

"în masura in care suprafata Statelor Unite reprezinta doar 1,5 la suta din cea a planetei, temperaturile inregistrate aici afecteaza foarte putin temperatura medie a planetei", a declarat James Hansen.

GISS se bazeaza in analizele sale pe relevee ale temperaturilor provenind de la trei surse. Este vorba despre date furnizate de peste o mie de statii meteorologice situate in jurul intregii planete, masurari ale temperaturilor la suprafata oceanelor, efectuate de sateliti, dar si de date furnizate de statiile de cercetare din Antarctica.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.